Fără salarii din cauza inundaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plantaţiile de portocali din jurul oraşului Sevilla au fost grav afectate de ploile torenţiale din ultima perioadă. Numeroşi sezonieri români veniţi la cules de fructe în sudul Spaniei riscă să rămână cu buzunarele goale la finalul lunii.

Sunt plătiţi la oră, iar acum, din cauza vremii nevaforabile, nu mai pot ieşi la câmp să muncească. Aceasta este situaţia în care se află mulţi compatrioţi care lucrează ca sezonieri în agricultura comunităţii Andaluzia.

Ploile din ultimele săptămâni au fost atât de puternice încât majoritatea câmpurilor agricole au fost inundate, împiedicând muncitorii angajaţi la culesul fructelor să iasă la lucru. Pentru zece ore muncite, culegătorii primesc, în general, 30 de euro, dar, în multe cazuri, li se oferă doar 20 de euro pe zi.

Împrumuturi

Maria Bărboi (41 de ani), originară din Slatina, se gândeşte cu disperare că, în curând, dacă nu va putea ieşi la muncă, riscă să rămână fără bani de chirie şi mâncare. Femeia locuieşte la Sevilla împreună cu cei doi copii ai săi, Daniel (10 ani) şi Mihaela (13 ani).

„Am fost nevoită să-i aduc din ţară pe cei mici, pentru că mama mea a murit", spune Maria. Femeia lucrează ca sezonier la cules de portocale şi este plătită cu ora.

„La câmp munceşti mult şi primeşti puţin. Acum nu mai este ca în urmă cu patru ani, când câştigam foarte bine. Patronii spanioli profită de faptul că este criză şi aproape că ne exploatează pentru un salariu de mizerie. Am rămas în urmă cu plata chiriei şi am împrumutat bani ca să iau mâncare, urmând să-i înapoiez când se va schimba timpul şi voi putea lucra iar", spune femeia.

Dumitru Gheorghe (54 de ani), din Vişeul de Sus, se confruntă cu o situaţie similară în oraşul Huelva.

„Am mers la cules de portocale şi am câştigat doar cât să supravieţuim eu şi soţia. Câmpul unde am lucrat a fost inundat de ploile torenţiale şi toate portocalele au căzut în apă, aşa că nu mai primim bani şi trebuie să ne căutăm de muncă în altă parte, ca să nu fim nevoiţi să mâncăm la cantina săracilor de la Fundaţia Caritas", spune amărât bărbatul.

"E foarte greu să mai găsim de lucru, poate are noroc soţia să îngrijească un bătrân."
Dumitru Gheorghe
sezonier

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite