Face turul lumii pe bicicletă cu un picior amputat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Preda, un sportiv cu handicap locomotoriu, va străbate lumea cu bicicleta sa în următorii zece ani
Ionuţ Preda, un sportiv cu handicap locomotoriu, va străbate lumea cu bicicleta sa în următorii zece ani

Deşi are o proteză, Ionuţ Preda va traversa Europa, America, Oceania, Asia şi Africa într-o călătorie care va începe la 23 aprilie. Bărbatul, provenit dintr-o familie de sportivi, a practicat judo timp de 22 de ani şi îşi doreşte cu ardoare să facă sport de performanţă chiar dacă are un handicap.

Află când va ajunge Ionuţ Preda în România, în cadrul turului făcut în jurul lumii.

Ionuţ Preda (29 de ani), din Timişoara, a suferit un accident la vârsta de 8 ani şi a rămas fără degetele de la piciorul drept. Cu toate acestea, nu s-a lăsat înfrânt de handicapul său şi a continuat să practice judo, sport început încă de la vârsta de 3 ani. Ionuţ face parte dintr-o familie de sportivi, tatăl său fiind boxer, iar mama, gimnastă.

În urmă cu zece ani, el a plecat din România cu intenţia de a face turul lumii. Când a ajuns la Barcelona, i s-a furat bicicleta şi a decis să se angajeze ca ajutor de bucătar pentru a-şi cumpăra alta. „Mi-am luat o bicicletă în prima lună, dar, cum câştigam foarte bine, am hotărât să mai rămân, să strâng bani şi să continui apoi turul lumii", povesteşte Ionuţ. La scurt timp, el s-a îndrăgostit de o fată şi a decis să se stabilească la Barcelona.

Şi-a amputat piciorul pentru sport

Ionuţ nu a renunţat la visul său de a deveni sportiv de performanţă. În 2007, românul a hotărât să-şi amputeze piciorul stâng de sub genunchi pentru a se putea încadra în categoria sportivilor cu handicap.

„Deficienţa fizică pe care o aveam era prea mare ca să pot participa la competiţiile sportive normale şi prea mică pentru întrecerile pentru persoane cu handicap", spune Ionuţ. În plus, medicii îl sfătuiseră de mult timp să-şi amputeze piciorul pentru că avea dureri atunci când parcurgea distanţe mari.

Între 2007 şi 2009, el s-a înscris la campionatul Catalunyei şi la cel al Spaniei de aruncare a greutăţii, discului şi suliţei, clasându-se între primii trei sportivi.

Visul bunicului

Anul trecut, Ionuţ Preda a făcut turul Spaniei pe bicicletă în 63 de zile şi a parcurs peste 6.000 de kilometri. Românul va pleca anul acesta într-un tur al lumii. Va porni la 23 aprilie din Lisabona, Portugalia.

Timp de aproximativ zece ani, va traversa peste 100 de ţări din Europa, America, Oceania, Asia şi Africa, ajungând şi în România. „Când aveam 5-6 ani, bunicul meu mi-a spus că visul lui era să facă turul lumii. Nu a putut face acest lucru deoarece îşi pierduse ambele picioare în al Doilea Război Mondial", afirmă Ionuţ.

În urmă cu două săptămâni, el a început o campanie de promovare a proiectului său. „Am bani de cazare şi masă din donaţiile celor care visează să facă acelaşi lucru ca şi mine, dar nu pot", precizează Ionuţ, care nu are încă sponsori.

Românul poate fi contactat pe internet, la adresa www.ionutpreda.com, de unde va ţine legătura zilnic cu cei care urmăresc campania şi, ulterior, turul pe care îl va face.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite