"Fac bani buni din bancnote vechi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românul Aurelian Băicuş trăieşte de două decenii în Spania, din vânzarea banilor vechi şi a timbrelor De-a lungul celor 20 de ani trăiţi pe teritoriul Spaniei, Aurelian Băicuş

Românul Aurelian Băicuş trăieşte de două decenii în Spania, din vânzarea banilor vechi şi a timbrelor

De-a lungul celor 20 de ani trăiţi pe teritoriul Spaniei, Aurelian Băicuş şi-a câştigat pâinea de zi cu zi colecţionând diverse "vechituri". Vânzările de succes pe care le-a realizat românul au fost cele de monede şi timbre româneşti foarte vechi, acestea fiind şi "motorul" afacerii pe care a înfiinţat-o în Valencia.

Aurelian Băicuş, de 64 de ani, originar din Brâncoveni, judeţul Olt, de profesie inginer agronom, a fugit din România în urmă cu 20 de ani, ascuns în vagonul unui tren. A ajuns întâi în Germania, la un colecţionar autohton, cu care, de mulţi ani, menţinea legătura prin corespondenţă.

Acesta l-a ajutat să ajungă în Spania, de unde românul dorea să cumpere o colecţie de timbre iberice - cea mai valoroasă pe care o deţine - după care să se întoarcă în România, în acelaşi mod în care venise.

Însă împrejurările l-au determinat să se stabilească în Peninsulă: "Nu aveam de gând să rămân, dar mama a murit în timp ce eu eram aici şi, cum nu mai aveam familie în ţară, am hotărât să nu mai plec din Spania", mărturiseşte Relu, cum îi spun prietenii.

Cunoscut în branşă

Ajutat de un colecţionar spaniol, Aurelian s-a stabilit în Valencia şi a pornit pe drumul afacerilor, vânzând colecţii de monede şi de timbre vechi. Cu timpul, a devenit cunoscut în branşa colecţionarilor din toată Spania. "A fost foarte greu ca spaniolii să mă accepte. În acele vremuri, eram singurul român pe care îl cunoşteau, iar mulţi nici măcar nu auziseră de România", mai spune Aurelian.

Cea mai valoroasă piesă pe care a vândut-o a fost o monedă românească, veche de 128 de ani, cumpărată de un spaniol din Marbella cu 12.000 de euro. În general, clienţii săi erau interesaţi de vechile monede şi bancnote româneşti sau de timbre care aveau peste 10 ani. În cei 20 de ani petrecuţi în Spania, Relu a vândut multe colecţii, însă cele mai rentabile "afaceri" le-a făcut cu timbrele româneşti şi ruseşti.

Văduv, după 16 ani de căsnicie

După doi ani de rezidenţă în Spania, Relu şi-a găsit sufletul pereche, Rosalia, cu care s-a căsătorit. După aproximativ 16 ani de căsnicie, soarta i-a jucat o farsă, lăsându-l văduv în urmă cu doi ani. Din acest motiv, a hotărât să închidă magazinul de antichităţi din Valencia şi s-a retras în localitatea Burriana, provincia Castellon, unde şi-a cumpărat căsuţa mult visată.

"Am vândut casa din Valencia, pe care o cumpărasem împreună cu soţia mea, şi am hotărât să mă retrag într-o localitate mai liniştită, aproape de prietenii mei colecţionari". Păstrează legătura cu cei pe care i-a cunoscut de-a lungul vieţii în Spania şi, în fiecare duminică, merge la Târgul de antichităţi din Piaţa Mare, în Castellon.

1,5 euro este "cursul" unei bancnote de un RON pentru numismaţii din Spania

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite