ExpoZaragoza 2008 – buget de 4,5 milioane pentru România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul general european, Demeter Attila, răspunde criticilor din presa românească, referitoare la pavilionul României la ExpoZaragoza 2008. 10 iulie a fost Ziua României la Expo

Comisarul general european, Demeter Attila, răspunde criticilor din presa românească, referitoare la pavilionul României la ExpoZaragoza 2008.

10 iulie a fost Ziua României la Expo Zaragoza şi deopotrivă un prilej de satisfacţie, dar şi de critici şi de semne de întrebare. Comisarul general Demeter Attila lămureşte, în exclusivitate pentru "Adevărul", anumite aspecte ale formalităţilor pe care organizatorii le-au avut de îndeplinit, precum şi costurile acestui eveniment.

Reporter "Adevărul": Conform declaraţiilor ministrului mediului, Attila Korodi, aţi preluat contractul de amenajare a pavilionului cu o lună înainte de deschiderea acestuia. Ce formalităţi a trebuit să îndepliniţi?

Demeter Attila: S-a semnat contractul pe 13 iunie, iar cu ExpoZara am semnat convenţia cu regulile de construcţie şi funcţionare ale pavilionului. L-am preluat cu branşamentele la apă, aer condiţionat, gaz şi curent electric montate doar până la intrare, cu contoare proprii. Ne-am ocupat de instalaţii, ca să devină funcţionale, dar şi de autorizaţiile de construcţie.

Am fost înregistraţi la fisc, ca orice firmă spaniolă, pentru a putea primi şi emite facturi de plată. Amenajarea s-a făcut în conformitate cu legile spaniole, cu firme acreditate şi cu materiale de protecţie contra incendiilor. S-a spus că am fi ieşit mai ieftin cu materiale aduse din ţară.

Am adus şi din ţară ceea ce nu a fost absolut obligatoriu să cumpăram de la de la firmele cu care organizatorii spanioli au avut contracte, din motive de siguranţă a lucrării. Nu am avut voie să găurim pereţii, iar toată aparatura este suspendată pe nişte spalieri pe care-i produce o singură firmă. Ce am adus din România a sosit cu întârziere, pentru că în Spania transporturile au fost în grevă.

R: Aţi plătit în plus, având în vedere că restul standurilor erau deja deschise, iar la români încă se lucra?

DA: Da, a costat cu 10% mai mult, pentru ca se lucra noaptea. Ni s-a permis să introducem un motostivuitor şi alte utilaje numai între orele 3.00 noaptea şi 8.00 dimineaţa.

R: Suma vehiculată a fost de 4,5 milioane de euro. Aţi putea să daţi detalii în acest sens?

DA: 4,5 milioane de euro este suma alocată de minister. Pavilionul a costat 2,1milioane, din care 1,4 milioane a costat aparatura închiriată din Finlanda. Restul reprezintă contravaloarea construcţiei, întreţinerea pavilionului, plata utilităţilor.

De asemenea, ni s-a cerut să depunem o garanţie de 11.000 de euro, pe care-i vom recupera dupa achitarea tuturor facturilor, la data de 14 septembrie. Numai prin ecrane trece zilnic o tonă de apă pulverizată, iar curentul trece prin 7 kilometri de cablu.

Deşi nu am observat, am înţeles că la inaugurare unul din touch-screen-uri nu a funcţionat. Aceste panouri primesc comenzi la fel ca un computer, iar la multe ferestre deschise trebuie să ai răbdare, să-şi execute comenzile. De altfel, o comisie de control din partea conducerii Expo a făcut recepţia standului, din punct de vedere tehnic, pentru siguranţa vizitatorilor.

R: Cine s-a ocupat de organizarea Zilei României şi cât s-a cheltuit?

DA: S-au implicat în acest proiect Ambasada României la Madrid, trei consilieri ai ministrului Korodi şi eu personal. Cât despre costuri, ne-am gospodărit colaborând cu un promotor român, de la care am închiriat 17 apartamente pentru personal şi artişti, cu 800 de euro pe lună.

Oficialii guvernamentali au avut rezervare la un hotel de patru stele, acreditat de organizatorii expoziţiei, în apropierea porţii de acces a oficialităţilor, din motive de siguranţă. Pentru presă, personal şi artiştii veniţi din ţară, 95 la număr, s-a închiriat un avion, ca să fim siguri ca nu avem absenţe, dar şi pentru că nu aveam cum să cumpărăm atâtea bilete într-un timp atât de scurt. Închirierea avionului a costat 75.000 de euro, iar a apartamentelor, 85.000 de euro.

Din bugetul alocat, de 4,5 milioane de euro, mai sunt 1.200. 000 pentru cele două luni care au rămas până la 14 septembrie, când se închide expoziţia, timp în care vom prezenta programe artistice şi vom promova turismul românesc, mai ales în Delta Dunării.

R: Vi s-au adus critici, cum comentaţi?

DA: Presa spaniolă a considerat pavilionul României un succes, menţionând ca suntem între cele 10 state cu cel mai mare număr de vizitatori, în jur de 60.000 pe zi. De altfel, acelei părţi din presa românească excesiv de critică, i-aş spune că agenţiile de presă spaniole ne traduc ziarele şi se miră de ce suntem atât de aspru criticaţi, când pavilionul României este o reuşită.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite