Electricienii români, preferaţi de iberici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La doar 22 de ani, Liviu Curcan montează instalaţii electrice la zeci de blocuri
La doar 22 de ani, Liviu Curcan montează instalaţii electrice la zeci de blocuri

Liviu Curcan şi compatrioţii săi, angajaţi la o firmă din Zaragoza, reprezintă o concurenţă serioasă pentru colegii de branşă. Liviu Vasile Curcan (22 de ani) este unul dintre românii norocoşi care a găsit un loc de muncă în condiţiile în care rata şomajului la tinerii sub 25 de ani este de 40%.

„Lucrez de trei ani la compania de servicii electrice Aresa, din Zaragoza, iar din cauza crizei economice, care a obligat firma să facă reduceri de personal, conducerea a decis să păstreze aproape toţi angajaţii români pentru că sunt meseriaşi buni şi loiali. Au rămas doar câţiva spanioli. Am avut şi câţiva colegi iberici care au schimbat locul de muncă de la Aresa cu un altul, care să fie mai bine plătit, dar au fost destul de puţini", spune Liviu Vasile Curcan (22 de ani), originar din Braşov, stabilit la Zaragoza.

Românul, care lucrează ca electrician, mărturiseşte că a preferat să rămână la firmă pentru că are contract de muncă pe perioadă nedeterminată, un salariu de 1.300 de euro plus sporuri, concediu şi vacanţe de sărbători plătite.

În plus, cea mai ridicată rată a şomajului din Spania, de 40%, este în rândul tinerilor sub 25 de ani. Liviu este de părere că angajaţii spanioli sunt prea pretenţioşi atunci când negociază un salariu. Electricienii sunt o categorie de personal calificat solicitată chiar şi în perioada de criză şi destul de mulţi angajaţi în acest domeniu nu au abilităţi foarte bine formate, crede Liviu.

„Îmi fac cu plăcere meseria"

La 22 de ani, tânărul român este independent financiar şi locuieşte împreună cu logodnica sa, Patricia. „Fac parte dintr-o familie numeroasă, iar părinţii m-au înţeles şi m-au sprijinit întotdeauna. Chiar dacă e criză, ai mei m-au întrebat dacă sunt mulţumit de viaţa mea, de ceea ce fac, şi am intuit că ar fi gata să mă sprijine pentru a studia şi altceva, dar nu e cazul.

Pot spune că-mi fac cu plăcere meseria şi sunt încântat că o instalaţie făcută de mine, pentru un tronson de apartamente, e sigură. Mă simt util şi independent financiar", spune Liviu.

Tânărul a venit în Spania, la părinţi, acum opt ani, când majoritatea puştilor de vârsta lui se înscriau în primul an de liceu.

„Dacă m-ar fi întrebat cineva ce liceu vreau să urmez sau ce meserie vreau să aleg, nu cred că aş fi răspuns că vreau să fiu electrician. Însă aici am urmat un colegiu spaniol care a prezentat elevilor posibilitatea de a urma o şcoală postliceală. Am decis să aleg această variantă pentru că, în familia mea, sora era studentă la Facultatea de economie, iar fratele mai mare studia şi el. Cursurile şcolii pe care am absolvit-o sunt specifice unor meserii ca electrician, instalator pentru reţele de apă şi gaz sau pentru centrale de apartament. Am ales să mă calific în meseria de electrician pentru că postliceala la care eram ne-a oferit locuri de muncă în acest sector după absolvire", povesteşte Liviu.

Tinerii, îngrijoraţi de şomaj

Şomajul este cea mai mare grijă a tinerilor din Spania cu vârste cuprinse între 18 şi de 30 de ani. Dintre cei cu diplomă de Bacalaureat, 31% nu lucrează, iar dintre absolvenţii de facultate, 28% nu au găsit un loc de muncă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite