Divorţul, scump pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rata divorţurilor în Spania a scăzut în ultima vreme şi ca urmare a recesiunii economice pe care o traversează ţara. Costul unui divorţ poate ajunge până la 2.500 de euro, motiv pentru care perechile în criză preferă să amâne separarea.

În primele şase luni ale anului 2008, în Spania s-au despărţit 70.065 de cupluri, cu aproximativ 8.000 mai puţine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Criza economică prin care trece Spania a redus numărul despărţirilor. Posibilitatea de a rămâne fără loc de muncă îi determină pe soţi să se gândească de două ori înainte să ceară divorţul”, explică Eduardo Hertfelder, preşedinte la Institutul Spaniol Pentru Familie (IPF). Conform datelor oficiale, în Spania are loc un divorţ la fiecare 3,5 minute şi în jur de 408 despărţiri pe zi.

Şi românii sunt afectaţi

Şi compatrioţii noştri sunt afectaţi de acest fenomen. Alina Tudor, 38 de ani, originară din Iaşi, s-a căsătorit în urmă cu opt ani cu Francisco Pascual, 44 de ani, din Onda, Castellon. După doi ani de căsnicie s-a născut fiica lor, Elena Pascual Tudor.

Acum şase luni, cei doi au pus capăt relaţiei lor. Însă, datorită faptului că Alina nu munceşte şi nu are unde să se mute, cei doi au hotărât să locuiască împreună o perioadă. „Nu vrem să obligăm fetiţa să locuiască fără unul din noi, dar am luat această decizie în primul rând pentru că eu nu muncesc şi nu am unde să plec”, mărturiseşte Alina.

Chiar dacă celor doi le este greu să locuiască sub acelaşi acoperiş, criza economică îi obligă să trăiască împreună cel puţin până când Alina îşi va găsi de muncă.

De dragul copiilor

„La proces am câştigat eu fetiţa, dar nu vreau să o arunc pe Alina în stradă. Nu vreau să mă gândesc nici la faptul că aş putea pleca eu din casa mea”, spune Francisco. Divorţul celor doi a costat 2.300 de euro, bani plătiţi de soţ, el fiind şi cel care a intentat cererea de divorţ.

Pe ce se duc banii

În momentul în care două persoane decid să divorţeze, avocatul se ocupă de achitarea tuturor taxelor la judecătorie, aproximativ 500 de euro, el având, la rândul său, un comision de 500 de euro.

Insă, dacă unul dintre soţi nu este de acord cu divorţul sau dacă foştii soţi au copii sau bunuri în comun trebuie plătite mai multe taxe. Atunci avocatul percepe un comision mai mare, care poate ajunge la 1.000 de euro.

În plus, judecătorul dispune o anchetă pentru a determina care dintre părinţi trebuie să primească custodia copiilor şi ce pensie alimentară va primi fiecare copil, motiv pentru care costul procesului este mai mare. 

Căsătorii mixte

De la începutul anului şi până în prezent s-au înregistrat 4.395 de căsătorii între spanioli şi străini, potrivit ultimelor date oferite de Institutul Naţional de Statistică spaniol .

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite