Diplomaţii, trimişi la munca de jos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diplomaţii, trimişi  la munca de jos
Diplomaţii, trimişi la munca de jos

Consulatul ţării noastre de la Madrid nu mai dispune de fonduri pentru a plăti serviciile de salubritate. Personalul diplomatic de la consulatul din Madrid este nevoit să pună mâna pe mături şi pe cârpe pentru a face curăţenie în clădire, după orele de program.

Reprezentanţii Ambasadei României în Spania au reziliat, de mai mult de două luni, contractul cu firma care făcea curăţenie în clădirea în care se află sediul Consulatului român la Madrid. Până când se va găsi o societate care să perceapă tarife mai ­mici decât cele din contractul la care s-a renunţat, personalul din consulat se ocupă de salubritatea clădirii.

Consulatul României din Madrid este singura instituţie de acest gen din capitala Spaniei în care angajaţii trimişi în misiune diplomatică se ocupă şi de curăţenia clădirii în care-şi desfăşoară activitatea.

„Din cauza crizei economice, a fost necesar să se renegocieze contractul cu firma de curăţenie. S-au făcut toate demersurile necesare pentru ca, în cel mai scurt timp, să se reia serviciile mai eficient şi la un preţ mai economic. În câteva zile se va soluţiona această situaţie”, a explicat Camelia Teodorescu, secretar III în cadrul Ambasadei României la Madrid. Până în momentul în care se va semna un nou contract cu o firmă de salubritate, angajaţii consulatului vor freca podelele şi vor şterge praful de pe holurile clădirii şi din sala de aşteptare.

Ore suplimentare, acelaşi salariu

Pe lângă birouri şi ghişee, sediul Consulatului României la Madrid mai cuprinde o sală de aşteptare, două toalete şi o curte, pe care le folosesc zilnic peste o sută de persoane. Programul de lucru cu publicul al instituţiei este cuprins între orele 9.00-17.00. De la ora 9 şi până la 15, angajaţii dau bonuri de ordine, chiar dacă ştiu că nu pot răspunde tuturor cererilor în timpul programului normal.

În zilele în care numărul de solicitări este mare, personalul lucrează peste program, de multe ori până la ora 21.00. „Angajaţii consulatului nu sunt plătiţi pentru orele suplimentare. Important este să ofere servicii de calitate românilor care se prezintă la ghişeele consulatului”, a declarat Camelia Teodorescu.

Nu aveau nici personal de pază

Tot din motive economice, a fost reziliat şi contractul cu firma care asigura paza la Consulatul României de la Madrid.

„S-a întâmplat de multe ori să se prezinte la ghişee persoane recalcitrante sau în stare de ebrietate care nu vroiau să înţeleagă că documentele nu se pot elibera pe loc. Am fost insultaţi de multe ori. Din fericire, până acum nimeni nu a recurs şi la violenţă fizică”, a declarat un angajat al consulatului, care a preferat să-şi păstreze anonimatul.

„Deoarece Consulatul României la Madrid este considerat teritoriu al ţării noastre, oamenii legii spanioli pot intra în sediu numai cu acordul şefului de misiune diplomatică, adică al consulului”, a declarat Camelia Teodorescu. Din fericire pentru angajaţi, un nou contract cu o firmă de pază tocmai a fost semnat zilele acestea.

Până ieri după-amiază, Ministerul Afacerilor Externe din România nu a răspuns solicitării ziarului „Adevărul” pentru a oferi o explicaţie oficială pentru situaţia de la Madrid.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite