Dezavantajaţi de statutul de comunitari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sub impactul ultimelor legi şi proiecte guvernamentale din Spania, unii români de aici nu mai sunt siguri dacă vor sau nu să fie cetăţeni comunitari. Dreptul de muncă, aşteptat cu

Sub impactul ultimelor legi şi proiecte guvernamentale din Spania, unii români de aici nu mai sunt siguri dacă vor sau nu să fie cetăţeni comunitari.

Dreptul de muncă, aşteptat cu sufletul la gură de zeci de mii de români din Spania, nu a fost încă acordat. Economia Spaniei a intrat într-o criză, iar principalele sectoare afectate sunt cele în care lucrează, preponderent, imigranţii: construcţiile şi transporturile.

Românii rămaşi în şomaj cochetează cu ideea întoarcerii acasă. Astfel, interesul românilor pentru programele de repatriere voluntară a imigranţilor creşte subit.

În Comunitatea Valenciană, Fundaţia Crucea Roşie şi Guvernul Local, printr-un proiect comun, oferă imigranţilor care vor să plece definitiv în ţările de origine biletul de avion, bani de drum şi 1.600 de euro pentru un nou început în ţara natală.

"În ultimul timp, am primit numeroase solicitări de la români, dar programul nu se adresează cetăţenilor comunitari, care pot circula liberi pe întreg teritoriul UE, ci doar celor extracomunitari, care, pentru a se putea reîntoarce, trebuie să solicite viză. Iar ei ştiu că ajutorul financiar a fost acordat pentru a rămâne definitiv în ţara lor", lămureşte Maria Lopez, consilier al Departamentului de informare a imigranţilor din cadrul fundaţiei Crucea Roşie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite