Deschiderea unei firme poate dura şase luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deschiderea unei firme poate dura şase luni
Deschiderea unei firme poate dura şase luni

Românii care şi-au deschis firme în Spania se plâng că demersurile sunt greoaie şi există multă birocraţie. Ei apreciază însă faptul că nu trebuie să plătească şpăgi funcţionarilor pentru urgentarea procedurilor, aşa cum se  întâmplă, în multe cazuri, în România.

Daniel Pall (31 de ani), un român rezident în Castellon, şi-a depus actele pentru deschiderea unei tipografii la sfârşitul lunii iulie. Până în prezent, el încă nu a obţinut toate autorizaţiile de funcţionare.

„Merge destul de greu, nu zic nu, dar prefer aşa decât să dau şpăgi peste şpăgi ca să nu uite vreun funcţionar „binevoitor“ dosarul firmei într-un colţ al biroului său”, afirmă Daniel.

În medie, perioada de aşteptare pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare, în cazul deschiderii unei firme, este de aproximativ 47 de zile, dar se poate ajunge până la şase luni.

Întreprinzătorii care doresc să înfiinţeze o societate trebuie să parcurgă zece paşi administrativi şi să achite 1% din valoarea capitalului social al firmei.

În topul mondial al ţărilor care oferă cele mai mari facilităţi pentru afaceri, Spania se situează pe locul 62 din 183 de ţări incluse în clasament, conform unui raport al Băncii Mondiale.

În acelaşi top, România ocupă locul 55. Nu la fel de bine stă Spania în privinţa birocraţiei cu care se confruntă un om de afaceri la deschiderea unei firme.

Statul iberic ocupă abia locul 146, după ţări precum Zimbabwe (locul 145), Honduras (144) şi Tadjikistan (143).

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite