"Decât fără bani în România, mai bine aici, pe o bancă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Câţiva români, sosiţi astă-toamnă în Spania, dorm sub cerul liber, într-un parc din Castellon . Şase maghiari, un nepalez, trei spanioli şi opt români locuiesc de câteva luni sub

>> Câţiva români, sosiţi astă-toamnă în Spania, dorm sub cerul liber, într-un parc din Castellon .

Şase maghiari, un nepalez, trei spanioli şi opt români locuiesc de câteva luni sub cerul liber, în Castellon. Pentru cei 18, parcul de lângă Spitalul General reprezintă locuinţa lor, băncile fiind paturile, copacii - acoperişul, iar tufele din parc - pereţii casei.

Se înnora peste oraşul de la buza Mării Mediterane, iar frigul zilelor de decembrie îţi intra până în măduva oaselor. Adunaţi în jurul unei sticle cu tărie, cei opt români care îşi duc veacul în spatele Spitalului General din Castellon chicoteau aşezaţi pe cartoane, lângă o centrală termică. Strângeau masa după prânz. Nemulţumiţi că le stricam rutina zilnică, m-au primit cu feţe încruntate şi gesticulând din mâini.

"Români escrocaţi de români"

"Ce vrei de la noi, domnucă? Să-ţi spunem că ne place să dormim pe bănci în Spania pentru că nu vrem să trăim în casele noastre din România?", spune Gheorghe, veteranul zonei, pe care toţi îl numesc "şeful parcului".


Sunt bărbaţi între 35 şi 45 de ani, plecaţi de puţin timp din România. Unii şi-a pierdut locul de muncă din ţară după închiderea fabricilor. Alţii au ales calea străinătăţii pentru că salariul era prea mic. Mulţi dintre ei dorm acum pe băncile parcurilor din Spania. Neavând acte, nu au un un loc de muncă.


"Sunt aici din august", spune Cosmin (30 de ani), originar din Sibiu. "Am muncit prin intermediari români la portocale şi în construcţii şi încă aştept să primesc salariul. Românii de aici nu te ajută, dimpotrivă: te iau la muncă şi nu te plătesc. Aşa am ajuns să dorm pe străzi", povesteşte Cosmin.


"Spaniolii ne dau o masă şi o haină"

"Suntem mulţi aici în parc, chiar şi un nepalez care zice că e refugiat politic", şi Gheorghe îmi arată un ghemotoc de om, la câţiva metri, acoperit cu o pătură. Cei 18 primesc câte o masă caldă, la prânz şi seara, şi îmbrăcăminte din partea serviciilor sociale locale.


"Aici, chiar dacă nu ai bani, mai sunt spanioli care îţi dau o masă şi o haină. Cu salariul din România poţi să mănânci puţin, iar dacă mai rămâne ceva, îţi plăteşti căldura în casă!", spune indignat Gogu de la Băieşti, Hunedoara.


Deşi are acte, el preferă să "parcheze maşini" pe bani puţini şi să doarmă sub cerul liber, decât să mai fie păcălit la salariu de alţi români.

Gogu, din Băieşti, judeţul Hunedoara, are acte, dar doarme pe unde apucă şi evită să lucreze angajat de intermediari români.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite