Cursuri gratuite de recalificare pentru imigranţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cursuri gratuite de recalificare pentru imigranţi
Cursuri gratuite de recalificare pentru imigranţi

Cei peste 130.000 de români din Comunitatea Valenciană pot apela la Agenţia de Mediere Interculturală şi Convieţuire Socială (AMICS) pentru a beneficia de asistenţă primară, de orientare profesională şi de ajutor de urgenţă.

Străinii sunt informaţi despre posibilităţile de a-şi găsi o locuinţă, despre accesul la serviciile sanitare şi despre programele de combatere a discriminării pe considerente rasiale sau de sex.

De asemenea, ei au acces gratuit la cursuri de limba spaniolă şi valenciană, la cursuri de recalificare profesională, de informatică sau de contabilitate.

Românii partipă la multe dintre aceste cursuri, considerând că le oferă o şansă pe timp de criză, în condiţiile în care nu au bani să poată plăti pentru lecţii private.

Solicitanţii trebuie să aibă domiciliul în provinciile Castellon, Valencia sau Alicante şi să depună cererile la cel mai apropiat sediu AMICS, unde acestea sunt centralizate, iar cursanţii sunt repartizaţi, în ordinea înscrierii şi a opţiunilor.

Angelica Gaiţă şi Carmen David sunt două dintre româncele care participă la cursuri gratuite de limbă spaniolă. ”Dacă voi şti să vorbesc foarte bine spaniola, cred că am mai multe şanse să-mi găsesc un post mai bun”, spune Angelica.

În ultimii doi ani, a crescut numărul de centre AMICS  până la 62, iar până la sfârşitul lui 2009, se va ajunge la 80. Ultimele şase centre au fost deschise luna aceasta la Carcaixent, Requena, Camp de Turia, Alcora, Montaverner şi Aielo de Malferit.

În municipiile în care s-au deschis noile sedii, locuiesc imigranţi din: Argentina, România, Maroc, Bolivia, Polonia, Slovenia, Columbia, Brazilia, Portugalia, Italia şi Cuba.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite