Cursuri gratuite de limba spaniolă, pentru imigranţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii pot învăţa spaniola gratuit sau plătind sume modice, la cursurile organizate de primării sau ONG-uri Românii care doresc să acceadă la un loc de muncă mai bun, să îşi

Românii pot învăţa spaniola gratuit sau plătind sume modice, la cursurile organizate de primării sau ONG-uri

Românii care doresc să acceadă la un loc de muncă mai bun, să îşi ajute copiii la şcoală sau doar să se poată înţelege cu vânzătorul de la magazin, au posibilitatea de a învăţa limba spaniolă, fără a cheltui sume mari pe cursurile frecventate.

În Comunitatea Valenciană, cursurile de limbă spaniolă destinate imigranţilor se desfăşoară în 235 de centre şi sunt, în general, gratuite. Din anul 2005, când au fost înregistraţi 9.200 de imigranţi, numărul cursanţilor a crescut, iar la începutul lui 2008 erau înscrise 10.964 de persoane.

În Castellon, cursurile gratuite de limba spaniolă, destinate străinilor, se desfăşoară sub tutela primăriei din oraş. Imigranţii care vor să înveţe limba spaniolă fără a plăti se pot înscrie pe listele Asociaţiei de Mediere Interculturală şi Convieţuire Socială (AMICS).

Solicitanţii, care trebuie să aibă domiciliul în Castellon, depun cererile la sediul AMICS, acestea vor fi centralizate, iar cursanţii, repartizaţi în ordinea înscrierii şi a opţiunilor, la patru centre din Castellon. Cursurile durează câte trei luni, perioadele de desfăşurare fiind ianuarie - martie, aprilie - iunie şi octombrie - decembrie, iar la sfârşit, cursanţii primesc un atestat.

În 2007, numărul celor înscrişi la cursuri a fost de 707, dintre aceştia, 51% provenind din ţările Europei de Est, majoritatea români. Crucea Roşie din Castellon este partener al acestui proiect, la sediul său desfăşurându-se 10 cursuri, la care participă 150 de imigranţi. În primele luni ale anului 2008, 54 de români au fost repartizaţi şi au învăţat limba spaniolă în sălile fundaţiei Crucea Roşie.

Cursuri pentru toate genurile de solicitări

Fundaţia Caritas organizează, de asemenea, cursuri gratuite pentru imigranţi, cu durata de un an, însă acestea sunt destinate doar mamelor, care, din cauza programului zilnic, nu pot participa la cursurile desfăşurate prin intermediul AMICS. Românii care au nevoie de o diplomă recunoscută la nivel oficial, care să ateste nivelul de cunoaştere a limbii spaniole, se pot înscrie la cursurile Şcolii de Limbi Străine din Castellon (Escuela Oficial de Idiomas).

Aici se plăteşte proba de nivel, pentru încadrarea în anul corespunzător, aproximativ 25 de euro, şi câte 40 de euro anual, pentru orele de curs. Conaţionalii care vor să înveţe limba spaniolă la un nivel de începători, pentru a se descurca la cumpărături sau în viaţa de zi cu zi, pot frecventa cursurile organizate la majoritatea sediilor Asociaţiilor de români din Spania.

Unele sunt gratuite, iar pentru altele se plăteşte, însă nu o sumă mare. La sediul Asociaţiei românilor din Castellon, Valencia şi Alicante, patru zile pe săptamână, se predau noţiunile de bază ale limbii spaniole, suma achitată de fiecare cursant fiind de 1 euro pe oră.

Obra Social Caja Madrid organizează, gratuit, cursuri de spaniolă pentru imigranţii din Madrid, Ciudad Real şi Toledo. Un curs durează 4 luni, din octombrie până în februarie (pauză în luna decembrie) şi din martie până în iunie. Fiecare are câte 80 de ore, iar grupele sunt formate din 15 cursanţi. În prezent, la centrul din Valdepenas, provincia Ciudad Real, sunt înscrişi 40 de români .

Cursuri on-line de limba spaniolă

Românii care nu pot frecventa cursurile de limbă spaniolă la sediile unde sunt organizate, au la dispoziţie încă o opţiune: cursurile on-line. În cadrul programului UE Leonardo da Vinci, a fost creat site-ul www.linguasnet.com.

Imigranţii pot participa, gratuit, la cursuri de limba spaniolă, română, engleză şi portugheză. Cursurile sunt pentru nivelul "începător", cuprind câte 14 lecţii şi includ secţiuni de vocabular, animaţie, jocuri şi exerciţii interactive.

Academia Aula Diez http://www.auladiez.com/matricula.htm#ofertas oferă cursuri on-line, însă pune la dispoziţia cursantului un profesor coordonator, căruia i se trimit, pentru corectare, exerciţiile care necesită compunerea unor texte. Aceste cursuri nu sunt, însă, gratuite. Institutul Cervantes dispune, de asemenea, de un program virtual de învăţare a limbii spaniole, Aula Virtual de Español (AVE), destinat persoanele străine. Acest program poate fi accesat de cei care sunt înscrişi la centrele acreditate de Institut, fiecare centru percepând o anumită taxă, care porneste de la 25 de euro pe lună, putând ajunge până la câteva sute de euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite