Pamplona: Curse de tauri cu cerşetori români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pamplona: Curse de tauri cu cerşetori români
Pamplona: Curse de tauri cu cerşetori români

Tânărul Marius Cistă, din Olteniţa, a simţit pe pielea lui pericolul la celebrele curse din Pamplona. Peste un milion de turişti, sute de mii de litri de vin, peste 600 de ziarişti – sunt doar câteva dintre coordonatele ediţiei din acest an ale fiestei de pe străzile Pamplonei. 

Una dintre cele mai importante sărbători spaniole, San Fermin, s-a transformat în ultimii ani într-un eveniment comercial de proporţii. Patru milioane de euro au investit autorităţile locale pentru pregătirile de anul acesta.

Preţul pentru închirierea unui apartament în Pamplona, pe durata celor nouă zile de festival, trece de 2.000 de euro.

Cu toate acestea, vizitatorii nu renunţă la celebra cursă de pe străzile oraşului, principala atracţie a festivalului. Cei 800 de metri par nesfârşiţi pe parcursul a trei minute, cât durează cursa nebunească.

Printre curajoşi, anul acesta, s-a numărat şi Marius Cistă (22 de ani), originar din Olteniţa, stabilit de mai bine de un an la Pamplona. Pentru el, dimineaţa zilei de 7 iulie a fost cu totul specială.

„Când s-a dat startul, m-a cuprins frica“

image

Zilnic, pe străzile Pamplonei se adună zeci de tone de gunoaie



„Am auzit atâtea poveşti despre cursă. Ştiu că e periculos, dar am încercat şi eu. În realitate, e îmbulzeală mare şi abia dacă-i vezi pe tauri. M-a impresionat atmosfera la cursă. Când s-a dat startul, m-a cuprins frica, dar în acelaşi timp am simţit cum îmi creşte adrenalina. Când simţi taurul, închizi ochii şi fugi. E o stare de plăcere amestecată cu frică. Nu am cuvinte să o descriu“, povesteşte românul, bucuros că a ajuns teafăr la finalul cursei cu tauri. După prânz, pieţele şi străzile înguste sunt pline de turişti şi de localnici care continuă petrecerea.

Ţigani din România, la cerşit

image

Aproape 100 de ţigani români cerşesc printre miile de turişti


Printre petrecăreţi au apărut la Pamplona şi aproape 100 de ţigani de origine română, interesaţi mai mult de latura economică a sărbătorii. Veniţi la cerşit, unii dintre ei se plâng de concurenţă. „Suntem prea mulţi. Au venit din toate părţile la Pamplona, pentru că e fiesta”, spune o tânără.

Alţii, mai ingenioşi, au venit pentru a face comerţ. Cumpără produse din magazine şi le vând pe străzi. Toate la preţuri speciale, „ca de fiestă şi în funcţie de cumpărător“, după cum spun ei. „Merge greu, turiştii au devenit mai zgârciţi şi e şi poliţia pe urmele noastre. Nu am voie să cerşesc, m-a avertizat poliţia, amenda e de 300 de euro“, spune Marinela, care vinde baloane pe străzile Pamplonei.

Primul mort, la fiesta din 1924

image

Marinela, ţigancă de origine română, vinde baloane turiştilor



Fiesta San Fermin se sărbătoreşte încă din Epoca Medievală, la eveniment reunindu-se în acea perioadă comercianţii şi crescătorii de animale.

Cel mai aşteptat moment este cursa de 800 de metri, în care curajoşii fug în faţa taurilor. Conform actelor oficiale, prima persoană a decedat la o astfel de fiesta în 1924, la vârsta de 20 de ani. Până în prezent, se ştie despre 35 de persoane care au decedat în urma curselor.

image

Românul Marius Cistă a scăpat teafăr din cursa cu taurii

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite