Cristian Pîrvulescu: “Deputatul Koto nu a câştigat cu voturile din diasporă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, care s-a implicat activ în realizarea legii votului uninominal, Cristian Pârvulescu, ne-a declarat miercuri că metoda prin care deputatul UDMR, Koto

Preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, care s-a implicat activ în realizarea legii votului uninominal, Cristian Pârvulescu, ne-a declarat miercuri că metoda prin care deputatul UDMR, Koto Iosef, a obţinut un mandat de deputat al diasporei este reprezentativă pentru partid la nivelul ţării şi că ea nu este o noutate.

“Nu e niciun fel de problemă, e constatarea simplă a reprezentativităţii proporţionale care asigură reprezentarea tuturor voturilor UDMR. (…) Nu sunt 34 de voturi, ci voturile UDMR din întreaga circumscripţie şi din întreaga ţară”, a explicat Pîrvulescu.

Pe de altă parte, preşedintele APD a subliniat că legea electorală de după 1990 încoace a prevăzut situaţii asemănătoare, astfel că parlamentari UDMR au primit, tot printr-un fel de  redistribuire, mandate în judeţe precum Tulcea sau Galaţi- unde obţinuseră relativ puţine voturi.

Pîrvulescu a spus că se poate aduce o corecţie legii, astfel încât circumscripţia electorală a diasporei să fie considerată separat de circumscrispţiile din ţară, însă o astfel de decizie nu ar rezolva o problemă de fond - care este distribuirea proporţională a voturilor la nivel de ţară.

Şeful APD a arătat că o astfel de delimitare prin care colegiile diasporei nu ar mai fi afectate de voturile din ţară se poate face din punct de vedere ethnic, însă o astfel de hotărâre îi separă pe românii din ţară de cei din diasporă, care fac parte din acelaşi popor.

Diferenţa dintre PDL şi PSD la nivelul ţării, şi din votul diasporei

Pe de altă parte, Cristian Pârvulescu a remarcat faptul că PDL a fost avantajat de votul din diasporă, care i-a adus trei mandate de parlamentari.

La nivelul ţării, în cele două Camere reunite ale Parlamentului, primele două formaţiuni clasate se află la distanţă de exact trei fotolii de parlamentar. Astfel, PDL are 166 de mandate de senatori şi deputaţi, iar PSD+PC - 163.

Democrat-liberalii au obţinut în diasporă două mandate de deputat, al lui William Brânză şi Mircea Lubanovici, şi unul de senator, al lui Viorel Richeard Badea. Totuşi, şi social-democraţii au obţinut un mandat de deputat, al lui Tudor Panţîru (PSD+PC).

Situaţii create de legea uninominalului

În situaţia în care s-a aflat udemeristul Koto Iosif, s-au mai aflat şi alţi candidaţi care în colegiile lor  s-au poziţionat pe al treilea loc, chiar dacă acesta a obţinut cele mai puţine voturi dintre toţi noii parlamentari. Pe de altă parte, unii s-au aflat pe primul loc şi nu au prins loc.

Astfel, declaraţiile împotriva legii electorale uninominale au venit mai ales de la cei care şi-au ratat intrarea în Parlament.

Democrat-liberala Cornelia Cazacu, care s-a aflat pe primul loc, dar nu a luat mandat, a acuzat legea ca fiind tot proastă. "Eu am reuşit, am câştigat încrederea electoratului colegiului 1 Senat, că este legea proastã, eu nu am nicio vinã. Am fãcut campanie în mod serios. Le mulţumesc celor care au ieşit la vot. Acestea sunt efectele acestei legi proaste pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea fără să gândească", a afirmat Cazacu.

Senatorul PRM Gheorghe Funar, care nu a reuşit să câştige un nou mandat în Parlament, consideră că Legea privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului este o lege "tembelă" şi "tâmpită", care ar fi trebuit să se numească "legea votului anti-uninominal".
 
"Eu vă spuneam încă de acum două trei luni că este o lege tembelă, că nu este legea votului uninominal. Ea s-a confirmat că este legea votului anti-uninominal, care a îndepărtat electoratul de urne şi care a condus la aberaţiile care, de acum, sunt cunoscute", a opinat senatorul.

Deşi şi-a înnoit mandatul, preşedintele Senatului, Ilie Sârbu, a declarat şi el că legea privind votul uninominal “ste o lege proastă din punct de vedere tehnic şi ea va trebui să fie schimbată”.

El a spus că nu este normal ca un candidat cu un număr mai mic de voturi şi care nu are legătură cu circumscripţia respectivă să iasă parlamentar.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite