Craioveanu: "Imaginea românilor s-a deteriorat"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat de 13 ani în Spania, fostul fotbalist român este unul dintre cei mai populari conaţionali printre iberici "Gica" s-a bucurat pe la toate echipele spaniole unde a evoluat - Real

Aflat de 13 ani în Spania, fostul fotbalist român este unul dintre cei mai populari conaţionali printre iberici

"Gica" s-a bucurat pe la toate echipele spaniole unde a evoluat - Real Sociedad, Villarreal sau Getafe - de simpatia publicului.

În prezent, fostul internaţional scrie săptămânal un articol în cotidianul "Marca", este prezentator al unui program sportiv la tv La Sexta. Colaborează şi cu postul de radio Onda Cero FM. Are un mic procent dintr-o firmă de construcţii, însă spune că preferă o viaţă liniştită, alături de familie. "Am fost destul în cantonamente. Cu televiziunea, radioul şi ziarul am suficientă activitate", glumeşte Craioveanu.

Adevărul: Eşti unul dintre cei mai iubiţi români din Spania. Cum te simţi printre iberici ?

Gică Craioveanu: - Sunt în Spania de 13 ani şi pot să spun că mă consider jumătate spaniol, jumătate român. Mai ales că soţia mea este spaniolă, iar doi dintre copiii mei s-au născut aici. Încă de la început, spaniolii m-au primit cu simpatie.

Acum lucrezi în presa spaniolă. Cum crezi că suntem văzuţi, noi, românii din Spania?

- Imaginea comunităţii s-a deteriorat mult în ultimul timp. În urmă cu 13 ani, eram foarte bine văzuţi. Apoi, îmi pare rău să spun, dar este adevărat, au apărut şi români care n-au venit la muncă. Şi asta ne-a făcut mult rău nouă, românilor cinstiţi. Le spun mereu spaniolilor că pădure fără uscături nu există şi nu putem fi judecaţi toţi pentru ce fac 100, 200 de persoane. Suntem aproximativ un milion de români în Spania.

Urăşte politica

Cum ai ajuns în politică?

- În primul rând, eu urăsc politica, încă de pe vremea regimului Ceauşescu. Dacă PP ar fi câştigat alegerile locale din Getafe, eu aş fi fost consilier pe teme sportive, nu aveam nicio treabă cu politica. Aveam un proiect bun, aş fi vrut să dezvolt şi alte ramuri sportive, de exemplu handbalul. Am vrut să fac ceva pentru copii, să mulţumesc într-un fel pentru dragostea pe care mi-au arătăt-o cei 10-15.000 de suporteri la fiecare meci.

Nu mai are statuie pentru că a candidat

De ce ai renunţat?

- PP-ul a pierdut alegerile, dar i-au revenit 11 posturi de consilier. Eu eram printre aceştia, însă am renunţat. Nu doream să fac politică, ci doar să pun în practică un proiect. Cu siguranţă, nu voi mai candida niciodată.

Statuia ta ar fi trebuit să fie aşezată în faţa stadionului Coliseo. Ce s-a întâmplat?

- Primăria din Getafe a hotărât să amplaseze pe o stradă din oraş 11 statui care să reprezinte ceea ce este mai important în localitate. Au decis să pună şi statuia unui jucător de fotbal. Suporterii echipei Getafe au votat fotbalistul preferat, eu am primit 70% din voturi. M-am simţit onorat. Numai că, ulterior, am intrat în politică alături de Partidul Popular. Alegerile au fost câştigate de PSOE (Partidul Socialist), care bineînţeles că nu a fost de acord să-mi pună o statuie în oraş după ce am candidat pe listele opoziţiei.

Şi cu statuia ce s-a întâmplat ?

- Ca un paradox al vieţii, statuia a fost făcută chiar de un sculptor român. Îmi pare rău de munca lui, dar vă daţi seama că nu am ce să fac… poate doar să o pun în curtea casei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite