Cosmin Contra, atac la politicieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fotbalistul se gândeşte să rămână definitiv la Madrid, nemulţumit că în România, clasa politică a făcut prea puţin pentru reformarea societăţii Jucătorul echipei Getafe CF

Fotbalistul se gândeşte să rămână definitiv la Madrid, nemulţumit că în România, clasa politică a făcut prea puţin pentru reformarea societăţii

Jucătorul echipei Getafe CF este unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai iubiţi români din Spania.

Plecat în Spania în anul 1999, când a fost cumpărat de gruparea Deportivo Alaves de la Dinamo Bucureşti, Contra s-a integrat fără probleme în societatea spaniolă şi este un exemplu pentru comunitatea românească.

Deşi în ultimii zece ani a părăsit de trei ori campionatul spaniol, în Italia (la AC Milan), Anglia (la West Bromwich Albion) şi România (la Poli Timişoara), de fiecare dată a revenit foarte repede în Spania, unde spune că se simte cel mai bine.

Preferă mâncarea gătită de români

O întâlnire cu Cosmin Contra pentru a vorbi despre comunitatea de români din Spania se desfăşoară într-un restaurant italienesc, unde patronul îi este bun prieten, iar bucătari sunt doi români.

Prima întrebare este ce părere are despre situaţia românilor din Italia. "Fiecare popor are oameni diferiţi. Unii sunt deschişi, alţii, naţionalişti cărora nu le convine că sunt mulţi români în ţara lor. În Spania nu sunt astfel de probleme.

Ca persoane, spaniolii sunt ok. La fel şi italienii. Eu am mulţi prieteni italieni şi mi se par oameni de treabă", afirmă Contra. Are dreptate.

Când îl vede, patronul restaurantului vine la el şi îl îmbrăţişează. Se tachinează unul pe celălalt, apoi vorbesc despre transferul unui puşti italian la Getafe. "Vin foarte des să cinez aici cu familia", spune el, ca dovadă a faptului că oamenii pot să trăiască în înţelegere indiferent de naţionalitate.

Se lasă de fotbal peste 4 ani

Locuieşte în Majadahonda (la 18 km de Madrid) încă din anul 2002, atunci când s-a transferat la Atletico Madrid.

Clubul madrilen are centrul de pregătire în această localitate şi i-a oferit o casă aproape de stadion. I-a plăcut Majadahonda şi a rămas aici. "Familia s-a acomodat bine. Soţiei îi place foarte mult. Nu vrea sub nicio formă să ne întoarcem acasă, vrea să ne stabilim aici. Vom vedea ce va fi peste 3-4 ani, când mă gândesc să mă las de fotbal".

Familia Contra se gândeşte la viitorul copiilor şi vrea să ia cea mai bună decizie. "Condiţiile de şcolarizare şi cele medicale sunt mult evoluate faţă de cele din România. La noi, de exemplu, nu s-a construit un spital de 19 ani. Nici măcar nu au reformat prea multe. Politicienii nu s-au implicat deloc. S-a furat în permanenţă, iar poporul român a avut de suferit. Păcat!"

"La noi este prea multă răutate şi prea multă presiune. Când mă întorc în ţară îmi este şi frică să deschid ziarele sau să dau drumul la televizor. Sunt numai scandaluri. Fiecare se ceartă cu cineva. Asta ne place nouă, românilor?", încheie Contra.

Conaţionalii îi fac galerie

Contra ţine legătura cu românii din Spania. Dintre fotbalişti, cel mai des vorbeşte cu Laurenţiu Roşu şi cu Gică Craioveanu. "Cu Craioveanu mă văd săptămânal. Ieşim împreună cu familiile la restaurant".

La meciurile echipei sale vin mulţi români să-l susţină, unii chiar din Coslada, localitate unde comunitatea românească este puternic reprezentată. "Am observat mulţi suporteri români care vin din Coslada la meciurile lui Getafe", povesteşte acesta cu satisfacţie.

"Până acum nu am avut timp să particip la niciun proiect al comunităţii româneşti de aici. Am un program foarte complicat şi nu am putut. Dar dacă mi se cere ajutorul voi participa cu deosebită plăcere".

Politicienii nu s-au implicat deloc. S-a furat în permanenţă, iar poporul român a avut de suferit. Păcat!
Cosmin Contra, fotbalist român în Spania

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite