Copiii românilor, viitorul Spaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Natalitatea din Spania a crescut datorită femeilor imigrante. Copiii născuţi pe teritoriul spaniol, care au ambii părinţi de origine română, nu dobândesc automat cetăţenia spaniolă, însă o pot cere după doi ani.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică spaniol, în 2007 s-au născut 491.138 de copii, cu 8.000 mai mulţi faţă de anul precedent. Dintre aceştia, 93.000, adică 19%, au mama de origine străină.

Faţă de anul 2006, rata nou-născuţilor a crescut cu 13.000. Marocancele au fost mamele cele mai prolifice, cu 20.058 de copii născuţi, urmate de românce, cu 11.494 de nou-născuţi. Natalitatea din Spania a început să crească odată cu creşterea fluxului migratoriu.

Peste 1.000 de români născuţi în Catalunya

De-a lungul anului 2007, în Catalunya s-au născut 1.121 de copii, cu mamă de origine română. Dintre cei 83.716 de nou-născuţi în Catalunya, 16.676 au ambii părinţi de origine străină, iar 659 de copii provin din familii mixte, potrivit ultimelor date ale Institutului Catalan de Statistică.

Cifra nou-născuţilor care au unul sau ambii părinţi de origine străină s-a mărit de aproape cinci ori în ultimul deceniu, potrivit statisticilor.

20.000 de femei nu primesc ajutorul social

Peste 20.000 de familii mixte compuse dintr-un spaniol şi un străin sau din doi străini nu au beneficiat de ajutorul bănesc (n.r. - 2.500 de euro) acordat de Guvernul spaniol la naşterea unui copil. Motivul a fost acela că mama nu a putut să demonstreze şederea legală de cel puţin doi ani pe teritoriul Spaniei, înainte de naşterea copilului, potrivit Asociaţiei Familiilor Discriminate (ASAFADIS).

Potrivit Codului civil spaniol, art. 17, copiii născuţi pe teritoriu spaniol pot opta pentru cetăţenia spaniolă dacă cel puţin unul dintre părinţi este cetăţean spaniol. Astfel, un copil cu ambii părinţi români, născut în Spania, este cetăţean român. Doar după doi ani se poate cere naţionalitatea spaniolă pentru copil.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite