Copii români, în cel mai vechi orfelinat din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În adăpostul din Valencia, micuţii români locuiesc cu orfani din alte 11 ţări

Minorii români fără părinţi, din Spania, sunt găzduiţi de orfelinate sau familii de adopţie temporară, până la încheierea demersurilor de repatriere.

În urmă cu aproximativ 600 de ani, în Valencia se înfiinţa Orfelinatul San Vicente Ferrer, din iniţiativa Ordinului religios catolic Los Beguines. Se spune despre San Vicente că este cel mai vechi orfelinat din lume. Un secol mai târziu, Regele Felipe al II-lea al Spaniei decide să-l transforme în casă de copii şi centru educativ pentru minorii abandonaţi.

De-a lungul timpului, orfelinatul a ţinut pasul cu schimbările din societate, devenind astăzi singurul centru din Spania în care numărul copiilor străini este aproximativ egal cu cel al autohtonilor. Din cei 90 de elevi, mai mult de 40 provin din 11 ţări diferite: România, Ecuador, Guineea Ecuatorială, Brazilia, Argentina, Guineea, Ucraina, Republica Dominicană, Columbia, Italia, Bolivia.

Un ambient „de familie”

Orfelinatul dispune de 70.000 de metri pătraţi pentru şcoală, dormitoare, teren de sport, piscină şi spaţii verzi. Centrul este organizat şi structurat pe baza unor norme elaborate numai de către cadrele didactice din orfelinat, având ca obiectiv principal crearea unei ambianţe “de familie”, pentru dezvoltarea emoţională şi intelectuală a minorilor.

De luni până vineri, copiii merg la cursuri, primesc casă şi masă. Sfârşitul de săptămână îl petrec cu părinţii, tutorii sau familiile de adopţie temporară.

”Găzduim copii cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani. Procesul de selecţie este foarte strict pentru ca ajutorul nostru să ajungă la cei care într-adevăr au nevoie de el.

Secole de istorie

Orfelinatul San Vicente Ferrer a fost, în secolul al XV-lea, prima instituţie din Spania care a permis fetelor să înveţe să scrie, privilegiu pe care atunci Biserica Catolică îl  oferea doar băieţilor. După faima câştigată în Europa, Guvernul francez a hotărât să doneze orfelinatului moaştele Sfântului Vicente Ferrer.

Copiii români asistă la cursuri speciale de limba şi cultura spaniolă, iar pentru integrare şi bună convieţuire sunt organizate periodic excursii în Comunitatea Valenciană.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite