Consulatul din Castellon pune la zid violenţa în familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În patru luni, doar în Comunitatea Valenciană, au fost arestaţi aproape 30 de români Cazurile frecvente de violenţă din familiile românilor din Spania l-au determinat pe Liviu

În patru luni, doar în Comunitatea Valenciană, au fost arestaţi aproape 30 de români

Cazurile frecvente de violenţă din familiile românilor din Spania l-au determinat pe Liviu Popa, consulul României la Castellon, să declare război acestui flagel.

"Combaterea violenţei domestice a devenit un domeniu nou în competenţa consulatului. În cele doar patru luni de la deschiderea sediului din Castellon, am primit de la Poliţia Locală aproape 30 de comunicate despre persoane de naţionalitate română, arestate pentru acte de violenţă în familie. Însă acest număr reprezintă doar o cincime din cazurile reale de violenţă domestică ", afirmă Liviu Popa.

Terorizate pentru a nu denunţa la poliţie

Deşi abuzate fizic de partenerul de viaţă, româncele din Spania refuză, în general, să-l denunţe pe agresor. De multe ori, motivul invocat este existenţa copiilor. "Femeile nu îşi cunosc drepturile, nu ştiu nici ce să facă şi nici cui se pot adresa pentru a cere ajutor", adaugă consulul.

Multe dintre ele sunt ameninţate şi terorizate psihic de partener şi nu au curaj să meargă la poliţie. Bărbaţii profită că victimele nu vorbesc spaniola, nu ştiu care este situaţia lor legală ca imigrant şi le ascund actele de identitate sau le alimentează teama că, dacă vor merge la comisaria de poliţie, riscă să fie expulzate. De asemenea, le ameninţă că le vor denunţa, la rândul lor, pentru un presupus furt din locuinţă sau pentru un alt delict.

Numerele pentru urgenţe, între listele cu taxe consulare

Ajutorul oferit de consulat constă în informarea, consilierea şi îndrumarea femeilor către autorităţile spaniole competente şi către adăposturile pentru femei. La iniţiativa lui Liviu Popa, la sediul consulatului, între listele cu taxele percepute pentru diverse servicii consulare, a fost postat un afiş cu numere de telefon şi numele instituţiilor la care pot apela femeile abuzate.

"Româncele se simt destul de jenate să îmi povestească ceea ce li se întâmplă, aşa că, preferă să afle unde pot cere ajutor, sub protecţia anonimatului. Unele femei cer insistent ca întrevederea să aibă loc între patru ochi, precizând că este vorba despre o chestiune personală", mărturiseşte Liviu Popa. Victima hotărăşte dacă va depune denunţ sau dacă preferă să fie repatriată.

"Am soluţionat deja câteva cazuri, unele care au presupus repatrierea în România, iar altele care s-au finalizat cu depunerea denunţului la poliţie şi mutarea victimei într-un adăpost pentru persoanele aflate în situaţie de risc. Au fost şi cazuri în care femeile au retras plângerea, la numai câteva zile după ce o depuseseră la poliţie", precizează consulul de la Castellon.

Următorul pas - campanie de informare în presa spaniolă

Consulatul a decis să organizeze o amplă campanie anti-violenţa în familie, atât în presa românească din teritoriu, cât şi în cea spaniolă. Se intenţionează transmiterea de mesaje prin intermediul audio-vizualului şi a presei scrise, în limba spaniolă, dar şi în limba română.

Vor fi anunţate numerele de telefon la care pot apela victimele pentru a cere informaţii, a fi consiliate sau a solicita adăpost. De asemenea, va fi oferit numărul de telefon de urgenţe al consulatului din Castellon, la care răspunde însuşi consulul Liviu Popa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite