Conaționalii care se întorc acasă vor primi ajutorul de șomaj spaniol în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul spaniol va fi de acord ca românii care se întorc acasă să își primească, integral, subvenția de șomaj în țara de origine. În schimb, trebuie să se dea asigurări în scris că își vor căuta un loc de muncă în România.

Celestino Corbacho, ministrul spaniol al Muncii și al Imigrației, a anunțat, în această dimineață, în avionul cu care se întorcea din România, că vor fi luate măsuri ca românii șomeri care decid să se întoarcă în țara de origine să primească acolo, integral, subvenția de șomaj cuvenită pentru anii lucrați în Spania, titrează ziarul El Mundo. Această măsură este o posibilitate de concretizare a ajutorului economic oferit de Spania șomerilor care se întorc în țara de origine, conform discuțiilor purtate ieri de Celestino Corbacho cu omologul său român, Marian Sârbu.

Guvernul spaniol va studia cu multă atenție posibilitatea aplicării acestei măsuri în cazul șomerilor români. Inițiativa nu este nouă, fiind aplicată în cazul șomerilor extracomunitari, pentru care a fost conceput, în septembruie 2008, Planul de Reîntoarcere Voluntară.

Până acum, legea spaniolă permitea șomerilor români reîntorși acasă să primească subvenția de șomaj, în țara de origine, timp de trei luni, cu condiția de a da asigurări în scris că își vor căuta un loc de muncă. Noutatea va consta în prelungirea perioadei de acordare a șomajului, care va fi primit integral, în țara de origine.

Pentru ca această măsură să poată fi aplicată, este necesară introducerea unei modificări în Legea muncii din Spania. De asemenea, Oficiile Forțelor de Muncă din România vor supraveghea și vor efectua controale pentru a se asigura că șomerii care primesc subvenția de șomaj din Spania își caută locuri de muncă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite