Codul Penal, schimbat pentru minorii rromi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cinci luni au fost reţinuţi 274 de minori ţigani din România pentru infracţiuni mărunte. Procuratura din Catalunya propune ca minorii cu vârste începând de la 12 ani să poată fi urmăriţi penal în cazul în care săvârşesc o infracţiune.

Din raportul de activitate pentru 2007 al Tribunalului Superior de Justiţie din Catalunya reiese că a crescut dramatic numărul de infracţiuni comise de minorii sub 14 ani, care, conform actualei legislaţii, nu pot fi urmăriţi penal. Majoritatea copiiilor sunt imigranţi, cu precădere români de etnie rromă.

Copiii sunt controlaţi de grupări mafiote

În 2007, s-au înregistrat 1.587 de infracţiuni ai căror autori nu depăşeau vârsta de 14 ani. Cifrele arată că în ultimii şapte ani numărul delictelor comise de minori s-a dublat. Faţă de anul 2006 s-a înregistrat o creştere a acestui tip infracţiuni cu 14% .

Procuratura îşi exprimă preocuparea faţă de creşterea numărului de minori care comit multe infracţiuni mărunte. Acţiunile lor se rezumă la mici furturi, victimele lor fiind utilizatorii de bancomate sau persoanele în vârstă.

În majoritatea cazurilor, copiii sunt controlaţi de grupuri mafiote care cunosc legislaţia în vigoare şi ştiu că aceştia nu pot fi pedepsiţi. “Deocamdată, Jurisdicţia de minori nu poate întreprinde nicio acţiune, căci copiii sunt utilizaţi de mafioţi întocmai pentru că ştiu că se pot sustrage legii şi nu pot răspunde penal”, se arată în raportul Procuraturii din Catalunya.

Cei mai mulţi sunt la Madrid

“Principala problemă sunt minorii români de etnie rromă, pentru aceştia fiind nevoie de o reformă a Legii organice 5/2000. Ei ajung să fie reţinuţi de mai multe ori în aceeaşi zi, iar când sunt luaţi în vizorul poliţiei, persoanele care-i exploatează îi mută în alt oraş.

Pedepse preventive şi pentru reabilitare

”Procuratura susţine că o nouă Lege a minorului trebuie să includă pedepse care au cu precădere o funcţie preventivă şi de reabilitare.

Pe întreg teritoriul Spaniei, din octombrie 2007 şi până în februarie 2008, au fost reţinuţi în total 274 de minori români de etnie rromă, mulţi fără să fi împlinit încă 14 ani.Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în cartierele periferice ale Madridului, aproximativ 200.

Foto: Anca Mihai

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite