Chiria la patron, condiţie impusă la angajare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii sunt nevoiţi să închirieze locuinţe de la angajatorii lor spanioli pentru a primi o slujbă. Criza din Spania îi determină pe patronii spanioli să scadă costurile, iar una dintre metode este de a le închiria propriile imobile angajaţilor români.

Dacă în urmă cu câţiva ani imigranţii recent ajunşi în Spania cereau patronilor cazare sau ajutor pentru a închiria un apartament, criza economică inversează rolurile. Patronii spanioli proprietari de apartamente preferă să le închirieze propriilor angajaţi. De obicei, valoarea chiriei stabilite de spaniol depăşeşte preţul mediu al zonei.

Situaţia s-a inversat

“Acum trei ani, una dintre cerinţele muncitorilor români era aceea de a le asigura cazarea, deoarece erau nou-veniţi în oraş. În prezent, îmi convine să le închiriez apartamentele mele pentru că sunt chiriaşi siguri, iar chiria le-o opresc din salariu”, explică Jose Luis Buscaile, patron al unei firme din Tarragona.

Românii însă sunt de altă părere: apartamentele patronilor sunt mai scumpe. “Pentru un apartament cu patru camere, patronul îmi opreşte din salariu 700 de euro. Stăm doar eu şi fiul meu. Dacă ne-am muta în altă casă, am plăti mai puţin.

Sunt timpuri de criză, nu mai facem ore suplimentare şi nu e rentabil să plătesc singur chiria. Însă, dacă renunţ la apartament, mă tem ca-mi pierd serviciul”, spune Mircea Ciutea. Soluţia a venit tot din partea românilor. “Pentru a reduce cheltuielile şi a-mi păstra slujba, am închiriat o cameră, renunţând la confortul de a sta singuri”, explică românul.

Nu toţi acceptă

George Inaş, 47 de ani, din Tarragona, nu a acceptat condiţiile impuse de patron cu privire la apartamentul pe care urma să-l închirieze. Locuia cu şase români, iar chiria era prea scumpă.

“Era apartamentul patronului. Am plecat din casă şi am fost nevoit să renunţ şi la locul de muncă. În prezent, locuiesc tot în apartamentul patronului, însă cu băieţi francezi. Nu mai vreau să stau cu români”, explică George. 

Acum primeşte un salariu de 1.100 de euro, iar patronul se obligă să-i ofere cazare în condiţii decente. “Îmi convine salariul atâta timp cât locuinţa pe care mi-o oferă în compensaţie nu se aglomerează cu români”, precizează George.

În Barcelona, închirierea locuinţelor la angajaţi este o afacere profitabilă. “Chiria pe care ne-o scade din salariu e mai mare faţă de preţurile din oraş. Într-un apartament cu patru camere stăm patru persoane”, explică Mihai Buzdanu. Împreună plătesc chiria aproximativ 1.400 de euro lunar. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite