Românii au colonizat oraşul lui Cervantes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii au colonizat oraşul lui Cervantes
Românii au colonizat oraşul lui Cervantes

O parte dintre conaţionalii din Alcala de Henares nu ştiu cine a fost cunoscutul scriitor iberic. Mulţi dintre compatrioţii care trăiesc în localitatea în care s-a născut Cervantes nu cunosc niciuna dintre celebrele sale opere.

În Alcala de Henares există numeroase monumente dedicate marelui scriitor Miguel de Cervantes Saavedra şi se organizează, frecvent, activităţi culturale de promovare a operelor sale. Cu toate acestea, mulţi dintre cei 23.000 de români care locuiesc în acest oraş nu cunosc prea multe lucruri despre scriitorul spaniol, iar unii dintre ei nu ştiu cine a fost Cervantes.

Un scriitor necunoscut pentru români

Majoritatea românilor cu care a vorbit reporterul „Adevărul”, în oraşul Alcala de Henares, au spus că sunt prea ocupaţi pentru a se interesa despre viaţa lui Cervantes. „Lucrez 12 ore pe zi într-un restaurant. Nu am timp să vizitez şi să citesc. Am auzit de numele Cervantes, dar nu ştiu ce a fost”, spune Cristina Sorescu (38 de ani), aflată de cinci ani în oraş.

„Ştiu că Cervantes a fost un scriitor, dar nu ştiu nici când a trăit şi nici ce opere a scris. Mă preocupă mai mult problemele pe care le am în fiecare zi, decât cine a fost Cervantes”, afirmă Maria Vasile (46 de ani). De aceeaşi părere este şi Ionel Mihuţ (42 de ani). „Îmi caut un loc de muncă de patru luni. Ultimul lucru pe care îl am de făcut este să vizitez muzee. Niciodată nu am avut curiozitatea şi nici timpul necesar să aflu ce a scris Cervantes”, spune Mihuţ.

Doar doi dintre cei 14 compatrioţi abordaţi cunoşteau măcar o operă a scriitorului Miguel de Cervantes. „Din câte îmi amintesc eu, Cervantes a fost scriitor şi cea mai cunoscută carte a lui este «Don Quijote de la Mancha»”, afirmă Cristian Nicola (21 de ani). Cătălina Cristea (14 ani) se află în Spania de opt ani. „Eu am învăţat la şcoală despre acest scriitor. Am vizitat împreună cu colegii mei toate locurile prin care a trecut”, spune fata.

Oraşul trăieşte de pe urma lui Cervantes 

Cel mai cunoscut nuvelist, poet şi dramaturg spaniol s-a născut în orăşelul  Alcala de Henares la 29 septembrie 1547. A locuit patru ani acolo, iar apoi s-a mutat, împreună cu familia, în oraşul Valladolid. Primăria din Alcala a folosit figura marelui scriitor pentru a dezvolta turismul. Au fost conservate casa-muzeu în care s-a născut Cervantes, o parte din cristelniţa în care a fost botezat, spitalul în care a lucrat ca medic tatăl său şi mănăstirea în care sora sa a fost stareţă. O stradă şi o piaţă din Alcala de Henares poartă numele celebrului scriitor.

La tot pasul, în special în centrul oraşului, există magazine care se numesc Cervantes. Majoritatea afacerilor din localitate, de la bijuterii până la patiserii, vând cărţi poştale, brelocuri, scrumiere, stilouri şi alte suveniruri cu chipul lui Miguel Cervantes.

Cele mai căutate sunt statuetele cu Don Quijote şi Sancho Panza. În funcţie de mărime şi material, statuetele costă între 12 şi 530 de euro. În toate librăriile din oraş se găsesc cărţile scrise de Cervantes, cele mai scumpe fiind cele din anticariate.

Patrimoniu UNESCO

Casa memorială „Miguel de Cervantes“, spitalul Antezana, în care a lucrat ca medic Rodrigo Cervantes, tatăl scriitorului, şi Capela El Oidor, construită pe locul bisericii în care a fost botezat, au fost declarate monumente din patrimoniul UNESCO. În capelă, se păstrează primele ediţii ale cărţilor lui Miguel Cervantez.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite