Cei mai afectaţi de criză sunt constructorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai afectaţi de criză sunt constructorii
Cei mai afectaţi de criză sunt constructorii

Dintre imigranţii care locuiesc şi muncesc în Spania, românii care lucrează în regim de persoane fizice autorizate sau ca autonomi, potrivit încadrării spaniole, au avut cel mai mult de suferit din cauza crizei economice.

Majoritatea compatrioţilor lucrau în construcţii, sector al economiei care a fost cel mai afectat de recesiune. În primele şase luni ale anului 2009, au fost închise 75% din firmele de construcţii din Spania, inclusiv cele mici şi mijlocii. Multe dintre acestea aveau patroni români.

Topul autonomilor

Potrivit Federaţiei Asociaţi­ilor Muncitorilor pe Cont Propriu, în prezent, în Spania, lucrează ca muncitori independenţi cu 2,6% mai puţine persoane decât la sfârşitul anului trecut. În ceea ce priveşte imigranţii care muncesc pe cont propriu, numărul acestora a scăzut cu 7,8%.

În funcţie de naţionalitatea autonomilor afectaţi de criză, românii sunt pe primul loc. Numărul muncitorilor români independenţi este cu 31,8% mai mic decât în decembrie 2008, în timp ce ecuadorienii au cu 13,9% mai puţine persoane fizice autorizate, marocanii cu 7,1%, iar columbienii cu 7%.

Chinezii sunt singurii imigranţi care nu au avut de suferit de pe urma crizei economice. Numărul asiaticilor care lucrează pe cont propriu a crescut cu 6,9% în ultimele şase luni. Dintre străini, românii au rămas pe primul loc ca număr de persoane fizice autorizate care lucrează în Spania, cu 13,7% din totalul muncitorilor pe cont propriu din această ţară.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite