Cât costă lipsa bunului-simţ?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform normelor adoptate de primăria locală a oraşului Getafe, scuipatul pe stradă este pedepsit cu o amendă de 750 de euro. Tot mai mulţi edili din Spania au început să ia măsuri drastice pentru respectarea regulilor de convieţuire civilizată.

În oraşul Valencia, cetăţenii care se aşază în mijloacele de transport pe scaunele destinate persoanelor cu handicap şi bătrânilor primesc o amendă cuprinsă între 100 şi 600 de euro. Şi ascultarea muzicii în autoturismul personal cu volumul dat  la maxim se amendează cu cel puţin 600 de euro. Persoanele care hrănesc păsările în locuri publice pot primi 300 de euro amendă.

În localitatea Xabia, din Comunitatea Valenciană, locuitorii nu pot arunca gunoiul la tomberoane decât între orele 20.00 şi 1.00, altfel sunt amendaţi cu 60 până la 300 de euro.

Cetăţenii din Getafe care sunt surprinşi scuipând pe stradă, întinzând rufe în spaţii publice sau scuturând covoare pe balcon pot primi amenzi de până la 750 de euro.

La Ciudad Real, patronii restaurantelor sunt obligaţi să tipărească numele localului pe şerveţele, pentru identificarea celor care nu mătură terasele după ora închiderii. Amenda este de 75 de euro.

Unii români cred că amenzile sunt prea mari

În Barcelona, persoanele care defectează bicicletele municipalităţii, puse la dispoziţia cetăţenilor, vor primi amenzi de până la 750 de euro, pentru distrugere de bunuri publice.  Andreea Camelia Cibu (31 de ani), originară din Sibiu, se află de şapte ani în Spania.

„Este foarte bine că există aceste reguli, se vede o schimbare în bine în comportamentul oamenilor. Unele dintre norme mi se par totuşi exagerate, cum e interdicţia de a hrăni porumbeii, însă pentru altele, cum e cea pentru persoanele care scuipă pe jos, cred că ar trebui dublată amenda“, spune Camelia Radu Grigore (27 de ani), din Bucureşti, este convins că astfel de reguli sunt necesare şi în România.

„În Spania, oamenii care îşi scot câinele la plimbare au la ei o pungă legată de lesă. Când animalul îşi face nevoile pe stradă, stăpânul culege imediat excrementele şi le aruncă la un coş de gunoi. Asta, da, civilizaţie“, afirmă bărbatul. Şi lui Radu i se pare, însă, că amenzile sunt exagerat de mari.


Află pentru ce poţi primi o amendă de 70.000 de euro în Catalunya!

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite