Casting pentru cântat la metrou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În total, au fost eliberate 42 de autorizaţii pentru tot atâţia muzicieni, care vor avea la dispoziţie locuri special amenajate pentru a cânta în staţiile de metrou din capitala Catalunyei. Autorităţile locale din Barcelona au început să elibereze atestate pentru artiştii care doresc să câştige bani în spaţiile publice.

Aglomeraţia caracteristică marilor oraşe se reflectă cel mai bine pe coridoarele din reţeaua de metrou.

Muzicienii ambulanţi au devenit şi la Barcelona prezenţe constante în peisajul zilnic. 

Asociaţia Muzicienilor de Stradă, în colaborare cu serviciul de transport public din Barcelona au organizat, în luna noiembrie, un casting la care s-au prezentat aproximativ 50 de muzicieni.

Doar 42 au obţinut carnetul de asociat ce le dă dreptul să cânte în subteran. Astfel de concursuri se vor desfăşura anual, în primul rând pentru a combate orice formă de cerşit şi pentru ca muzica interpretată în metrou să fie una de calitate.

Din juriu au făcut parte doi profesori de muzică, iar fiecare concurent a trebuit să interpreteze trei melodii, dintr-un repertoriu de cel puţin 15-20.

„Juriul nu a ţinut cont de limba în care cântăm. A fost important să ţinem ritmul şi măsura“, explică Firaru Mihai, unul dintre câştigătorii castingului.

Mihai, originar din comuna I.L. Caragiale, a învăţat să cânte la acordeon în România, iar în prezent susţine că poate să interpreteze sute de melodii.

Nu-i mai deranjează poliţia

După ce trec de selecţia riguroasă şi au toate actele în regulă, muzicienii ambulanţi trebuie să îşi schimbe în fiecare zi locul în care cântă. Fiecare artist are dreptul să cânte câte patru ore zilnic. „Două ore de dimineaţa şi alte două ore seara. Nu poţi sta mai mult, căci vin alţii la schimb“, ne explică Mihai.

La fiecare două săptămâni, muzicienii se întâlnesc la asociaţie pentru a primi orarul cu locaţiile şi orarul în care pot cânta în metrou.

„E mult mai bine cu carnetul. Nu ne mai fugăreşte poliţia şi nu mai stăm cu frică“, declară Mihai.

Plătesc cotizaţie

Principalele condiţii impuse de cei de la transportul municipal din Barcelona sunt de a se respecta orarul stabilit, dar şi cele 32 de puncte amenajate.

Mai mult, nu se pot folosi instrumente de percuţie şi amplificatoare de peste 20 de waţi. Anual, muzicienii plătesc la asociaţie o taxă de 36 de euro.

Măiestria muzicienilor este răsplătită de trecători. „Unii se opresc şi ne lasă câte o monedă, alţii trec indiferenţi.

De obicei, câştig zilnic între 15 şi 20 de euro“, dezvăluie acordeonistul român, grăbit să-şi reia locul în pătrăţelul amenajat pentru ei, căci timpul trece în defavoarea lui.

image

Juriul nu a ţinut cont de limba în care cântăm. A fost important să ţinem ritmul şi măsura. E mult mai bine cu carnetul. Nu ne mai fugăreşte poliţia şi nu mai stăm cu frică.

image


Mihai Firaru
muzician

Peste 100 de staţii

Pe cele şase linii de metrou din Barcelona, muzicienii ambulanţi au 32 de locuri amenajate unde se pot aşeza şi cânta nestingheriţi. Toate locaţiile autorizate sunt amplasate în zonele cele mai aglomerate.

Staţiile cele mai râvnite sunt cele care duc la punctele turistice ale oraşului şi unde şi fluxul de turişti este mare.

Astfel, din cele peste 100 de staţii de metrou din Barcelona, cele din Passeig de Gracia, Catalunya, España sau Liceu sunt considerate cele mai rentabile.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite