"Românii din Castellon nu se vor mai întoarce în ţară"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castellon, criza, exod, experti, fenomen migratoriu, imigranti, integrare, obiceiuri, recesiune, romani
Castellon, criza, exod, experti, fenomen migratoriu, imigranti, integrare, obiceiuri, recesiune, romani

Deşi populaţia provinciei Castellon a scăzut în ultimul an cu 7.000 de persoane, experţii spun că nu se va produce un flux migratoriu de amploare, în sens invers celui din ultimii ani, căci mai ales românii din zonă s-au integrat atât de bine încât nu vor mai părăsi Spania.

Experţii nu cred că se va produce un exod migratoriu masiv în următorii ani. Chiar dacă, în provincia Castellon, de exemplu, în ultimele 12 luni, populaţia a scăzut cu 7.000 de persoane, Institutul Naţional de Statistică prognozează că între 2010 şi 2020 numărul locuitorilor va creşte cu 5,4% şi se vor menţine tendinţele demografice actuale, faţă de creşterea de 30% din ultima decadă, scrie El Periodico Mediterraneo.

Profesorul departamentului de Geografie, Istorie şi Arte al Universităţii Jaime I din Castellon de la PLana, vicent Ortells, susţine că tendinţa este ca fluxurile migratorii să se stabilizeze pe termen mediu şi prognozează că nu se va produce o plecare a imigranţilor comparabilă cu extraordinara sosire a acestora produsă în ultimii cinci ani.

"Românii nu vor mai pleca din Castellon"

Imigraţia majoritară din provincia Castellon provine din Europa de Est şi, în special, România. Este formată din tineri, cetăţeni care pot locui legal în orice ţară din UE. De aceea, spre deosebire de populaţia spaniolă din anii 60, care emigra cu o idee clară de a se reîntoarce acasă, colectivul român "a crescut aici, ne-a învăţat obiceiurile şi dacă unii vor pleca, vor veni alţii". "Românii din Castellon constituie o generaţie pe care eu nu o văd întorcându-se vreodată în România", decretează Vicent Ortells.

Profesorul universitar subliniază că imigraţia din Castellon a avut o componentă clar economică şi, atunci când activitatea economică a fost frânată, imigraţia a scăzut în intensitate. Cu toate acestea, scăderea numărului de imigranţi din cauza recesiunii nu a fost una excesivă. "Mai sunt foarte mulţi care continuă să trăiască aici", spune Ortells, care consideră că efectul scăderii cu 7.000 de persoane a numărului de locuitori din Castellon nu va fi unul notabil asupra serviciilor de bază, precum educaţie şi sănătate.

Citeşte pe adevarul.es cine crede profesorul universitar că sunt cei care totuşi au plecat din Spania şi află câţi români trăiesc în provincia Castellon.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite