Castellon: Opt zile de fiesta pentru români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SPANIA.Îmbrăcaţi în costume tradiţionale, concetăţenii petrec „Magdalenele“ alături de autohtoni. Care alegorice împodobite cu flori, defilări, concursuri de făcut paella, artificii, coride, muzică şi dans sunt câteva dintre momentele sărbătorii.

Oraşul Castellon s-a îmbrăcat de sărbătoare pentru „Magdalenas”, fiind împodobit cu cu 180.000 de becuri. Participanţii au primit din partea primăriei 200.000 de panglici verzi şi 28.000 de tulpini de trestie de zahăr, simboluri ale sărbătorii.

Pe parcursul celor opt zile, între 15 şi 22 martie, se vor organiza opt spectacole pirotehnice, opt coride, iar 41 de străzi vor fi închise pentru circulaţia autoturismelor.

Români în costume populare spaniole

Românii care locuiesc în oraşul Castellon petrec, alături de autohtoni, cele opt zile de sărbătoare. Îmbrăcaţi în portul tradiţional din zonă, ei au ieşit încă de duminică pe străzi, ca să vadă spectacolele pirotehnice şi defilările carelor alegorice.

De asemenea, vor putea degusta din zecile de reţete de paella preparate în aer liber sau să danseze pe ritmuri de „passo doble”.

„De când am venit în Castellon, în fiecare primăvară, de „Magdalenas”, ies pe stradă cu familia şi prietenii spanioli, ca să petrec sărbătoarea locală. Încurajat de prieteni, în acest an, m-am îmbrăcat şi eu în portul tradiţional”, spune Daniel Petrache, originar din Târgovişte.

Ca în fiecare an, la această dată, Gabriela Şerban îşi îmbracă fetiţa în costumul tradiţional spaniol şi se pregăteşte pentru defilare. “Este pentru prima dată când i-am cumpărat fetiţei mele un costum întreg, până acum fiind prea mică pentru a putea purta unul.

Chiar dacă muncesc în tura de noapte, la ora 8.00 dimineaţa, când voi ajunge  acasă, o să-mi fac timp şi pentru micuţa mea şi am s-o însoţesc la sărbătoare. Tot costumul m-a costat cam 300 de euro”, completează Gabriela.

100.000 de persoane participă la sărbătoare

image

Diverşi artişti de circ distrează spectatorii în fiecare zi



Cu pălăriile de paie legate cu panglici verzi, petrecăreţii însoţesc cărucioarele cu flori ale damelor de onoare şi ale reginei. Fetele sunt alese, în fiecare an, din rândul tinerelor din Castellon. Pentru copii sunt organizate jocuri, teatru de păpuşi, micuţii defilând pe străzi în portul tradiţional.

În acest an, aproximativ 100.000 de persoane s-au adunat în oraşul de la malul mării Mediterane pentru a participa la sărbătoare. Alături de ei, cei aproximativ 20.000 de români care locuiesc în Castellon iau parte la eveniment.

O veche sărbătoare

Originile acestei sărbători provin din anul 1251, când spaniolii care locuiau la munte, în zona Magdalenas, s-au mutat la malul mării.

Astfel, prin această sărbătoare se retrăieşte momentul în care, cu făclii în mână, călare pe cai sau în căruţe, străbunii locuitorilor din Castellon au întemeiat oraşul.

„Fiesta” durează opt zile, în care petrecăreţii mănâncă, dansează şi cântă pe stradă, îmbrăcaţi în portul tradiţional.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite