Castellon: Fabricile de gresie au dat afară sute de români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza financiară a afectat grav şi domeniul ceramicii, puternic reprezentat în regiunea Castellon. În anul 2007, în provincia Castellon funcţionau 2.201 fabrici de gresie şi faianţă, iar până la sfârşitul anului trecut 503 fabrici au dat faliment.

Odată cu apariţia crizei economice, care a lovit sectorul construcţiilor şi implicit fabricile de gresie şi faianţă, au dat faliment peste 500 de întreprinderi din provincia Castellon.

În această regiune se fabrică 90% din producţia de gresie şi faianţă din Spania, acesta fiind şi prima sursă de venit a persoanelor din regiune.

În anul 2007, în provincia Castellon funcţionau 2.201 fabrici de gresie şi faianţă, unde munceau sute de români. Aurel Tîlcea (41 de ani), din Ploieşti, a lucrat şapte ani la fabrica Ceramica Gomez din Castellon.

Anul acesta, el a rămas fără serviciu, deoarece fabrica a fost închisă. „Lucram cu alţi 80 de români. Acum primesc şomaj, 800 de euro, pentru că aveam salariu de 1.100. Nu am familie şi, cum stau singur, pot să trăiesc din şomaj”, spune Aurel.

Reduceri de personal din cauza crizei

Conform datelor oferite de Asociaţia Patronilor de Fabrici de Gresie şi Faianţă din Castellon (ASCER), în 2007 lucrau în acest sector 27.000 de persoane. La sfârşitul anului 2008, peste 5.000 de muncitori au intrat în şomaj.

„Nu deţinem cifre pe naţionalităţi, dar ştim că spaniolii şi românii din zonă au fost cei mai afectaţi. Fabricile care au rămas în picioare sunt cele mai vechi”, a declarat Moises Garcia Rubio, purtătorul de cuvânt ASCER.

Întreprinderile au fost nevoite să facă reduceri de personal şi să micşoreze salariile muncitorilor care au rămas.

Salarii mai mici

Amalia Ion (30 de ani), din Slobozia, lucrează de aproximativ trei ani la fabrica Grespania din Castellon. „Când mi-au comunicat că voi lucra în continuare pentru ei, aproape nu-mi venea să cred. Au dat afară peste 120 de persoane.

În hala în care lucrez eu, am rămas 20 de muncitori: 9 români şi 11 spanioli. Acum primim un salariu mai mic. Înainte aveam 1.300 de euro şi acum, 1.100, dar sunt mulţumită că încă mai am unde să lucrez, spre deosebire de milioanele de şomeri din Spania”, spune Amalia.

Marin Constatin (43 de ani), originar din Iaşi, lucreaza ca şofer pe motostivuitor de peste patru ani la Grespania. Şi el se declară mulţumit că are un loc de muncă în aceste timpuri grele.

România importă 50% din gresia „de Castellon“

image

Gresia se face încă manual doar în câteva făbricuţe ASCER



Jumătate din gresia şi faianţa produse în Castellon ajunge în Romania, iar IVEX - Institutul Valencian de Export - recomandă ca firmele să deschidă fabrici şi puncte de vânzare în România.

În prezent, România este pe locul al treilea pe lista ţărilor în care exportă Spania, după Franţa şi Marea Britanie.

image

Chiar dacă am un salariu mai mic cu 200 de euro, sunt fericită că lucrez la fabrica de gresie şi faianţă din Castellon.

image



Amalia Ion, muncitoare

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite