Vasile N.: „Mănânc la Caritas ca să fac economie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile N.: „Mănânc la Caritas ca să fac economie“
Vasile N.: „Mănânc la Caritas ca să fac economie“

Vasile N., fost poliţist român, apelează la cantina săracilor pentru a cheltui mai puţin. Numărul persoanelor care frecventează centrele pentru nevoiaşi, în căutare de hrană sau de adăpost, s-a dublat în ultimul an, pe fondul crizei economice.

Catedrala romano-catolică „Maria-Augustina”, situată în centrul oraşului Zaragoza, susţine de ani buni o cantină socială cu aproximativ 150 de locuri.

Prin strădania unui grup de credincioşi spanioli, care s-au oferit voluntari, cantina oferă ajutor şi o masă caldă celor care trăiesc pe străzi. „Donaţiile sunt din ce în ce mai mici, iar cerinţele din ce în ce mai mari, de când e criză în Spania”, spune Carmen Maria (62 de ani), voluntar la bucătărie. Printre românii care apelează la centrul social se numără şi unii care vin pentru a face economii.

Vrea să se întoarcă acasă cu bani

Vasile N. (42 de ani), de trei ani în Spania, a fost poliţist mai bine de zece ani în localitatea tulceană Ostrov.

„Inundaţiile mi-au distrus casa şi toate bunurile. A trebuit să vin în Spania, ca să pot reconstrui locuinţa”, povesteşte el. Lucrează în agricultură şi s-a obişnuit să vină la centrul Caritas nu numai la masă, ci şi pentru a primi haine sau ca să facă duş. „Mănânc la Caritas, ca să fac economie. Am reuşit să reconstruiesc locuinţa. Am cheltuit 10.000 de euro, mi-am cumpărat o maşină de 3.000 de euro. Dar nu vreau să mă întorc acasă fără câteva mii de euro, că e criză”, se justifică Vasile.

Săptămâna trecută, românul a avut noroc. La Caritas s-au împărţit haine şi a primit blugi şi o pereche de pantofi sport, care în magazine costă aproape de 70 de euro.  „Chiar dacă aveam, nu dădeam atâţia bani”, spune el.

Români care au nevoie de ajutor

Tiberiu R. (50 de ani), din Timişoara, este de şapte ani în Spania, iar de când a început criza, şi-a găsit tot mai greu de lucru.

Pentru că nu are niciun venit, mănâncă şi uneori doarme la sediul centrului. „Caritasul oferă o masă la prânz, dar, dacă ajuţi la curăţenie, bucătăresele îţi oferă şi un pacheţel pentru seară, care conţine o portocală, o prăjitură şi un sendviş”, povesteşte Tiberiu.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite