Calvarul de la 11 martie, povestit de un român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sediul ambasadei a fost dezvelită o placă de comemorare a celor care au avut de suferit în urma atacurilor teroriste din Madrid.

Data de 11 Martie 2004 a rămas în istoria Spaniei drept cea mai dureroasă dramă provocată în urma atacurilor teroriste. În doar două minute, zece bombe au explodat în patru trenuri ale reţelei de căi ferate a Comunităţii de Madrid. Bilanţul victimelor a fost de 191 de morţi şi 1.858 de răniţi. Dupa Spania, România a fost ţara cu cele mai multe victime: 16 morţi şi peste 200 de răniţi. 

La Ambasada României de la Madrid, a avut loc marţi seară, dezvelirea unei plăci comemorative dedicate românilor decedaţi sau răniţi în 11 Martie 2004. Placa este amplasată pe peretele de la intrarea în sediul instituţiei şi pe ea sunt scrise următoarele cuvinte: ”În memoria celor 16 români care s-au aflat printre victimele atentatelor teroriste din 11 martie 2004 şi în semn de recunoştinţă pentru compatrioţii noştri care, în acele momente grele, au dat dovadă de solidaritate şi altruism – Ambasada României Madrid, 11 martie 2009”.

Placa a fost dezvelită de ambasadoarea României în Spania, Maria Ligor şi de Lorin Ciuhat, unul dintre supravieţuitorii atacului terorist. A fost depusă o coroană de flori şi s-a ţinut un moment de reculegere. La eveniment au fost prezente aproximativ 50 de persoane, printre care supravieţuitori şi rude ale celor decedaţi.

Salvat de ”Înger”

Lorin Ciuhat, este unul dintre supravieţuitorii acelei zile. Clipele trăite atunci l-au făcut şă-şi aştearnă amintirile într-o carte intitulată ”Salvat din trenul morţii”. El a fost salvat de un spaniol, Jose, pe care azi îl numeşte ”Îngerul”. ”M-a scos din tren şi mi-a purtat de grijă până m-a văzut în siguranţă” a spus Lorin, marţi seară, printre suspine.

”Am văzut şi am simţit îmbrăţişarea morţii, dar am văzut solidaritatea multora care au făcut tot ce le-a stat în putinţă petru ajutorarea răniţilor. Am văzut persoane care s-au dezbrăcat pentru a-i acoperi pe cei ce tremurau. Mulţi oameni au stat ore întregi la coadă, în ciuda vremii nefavorabile, pentru a dona sânge”, îşi aminteşte el. 

Ciuhat a şinut să trasmnită un mesaj de pace întregii lumi. ”Trebuie să uităm să urâm. Trebuie să ne dăm mâinile şi să luptăm împotriva violenţei. Să luptăm pentru pace, toleranţă şi dragoste”.

Solidaritatea românilor

Ambasadoarea României a subliniat importanţa ridicării acestei plăci pentru comemorarea victimelor din urmă cu cinci ani. Totodată, ea şi a ţinut să remarce solidaritatea de care au dat dovadă cele două popoare în acele momente. Acelaşi lucru a fost scos în evidenţă şi de Jose Manuel Rodriguez Uribes, director al Direcţiei Generale de Sprijin pentru Victimele Terorismului.

Citiţi şi:

Sute de morţi, un singur condamnat

Cine au fost cei 16 români decedaţi în atentatul de la 11 Martie

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite