Cadiz: Doar promisiuni pentru cei opt români aflaţi în greva foamei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de români din localitatea Puerto Real, provincia Cadiz, Spania, se află în greva foamei din data de 18 iulie. Unii dintre cei care au declarat greva au plecat în ţară, iar în

Un grup de români din localitatea Puerto Real, provincia Cadiz, Spania, se află în greva foamei din data de 18 iulie. Unii dintre cei care au declarat greva au plecat în ţară, iar în Spania au rămas opt grevişti.

Ei au decis să apeleze la această formă extremă de protest, pentru că o firmă spaniolă le datorează salariile pe ultimele 11 luni. Muncitorii sunt originari din Vaslui şi Bacău. Unul dintre grevişti este românul Cristian Bogdan Vidinac (29 de ani), patronul firmei Eurocon 2004.

Compania românească Eurocon 2004 a încheiat un contract de construcţie a unei clădiri de locuinţe pentru o firmă spaniolă, care, însă, a încetat să plătească salariile muncitorilor şi materialele folosite în construcţie încă de anul trecut. Până acum trei luni, cheltuielile au fost suportate de patronul firmei româneşti, însă compania sa a intrat în imposibilitate de plată.

"Încercând să obţin resurse financiare ca să putem rezista până primeam banii de la spanioli, am scăzut preţul apartamentului meu, pe care îl aveam deja în vânzare, la jumătate. Nu am vrut ca soţia şi cel mic să sufere, aşa că am preferat să-i trimit în România", mărturiseşte Vidinac.

Ieri, 22 iulie, Cristian Vidinac şi echipa sa de muncitori au primit o veste bună: situaţia lor este pe cale să se rezolve. Patronul român a declarat pentru "Adevărul" că Adolfo Valderas, unul dintre asociaţi şi administratorul firmei spaniole care le datora bani de mai mult de un an, le-a înmânat trei cecuri, în valoare totală de 130.000 de euro, pe numele Eurocon 2004. Primul, de 29.982,04 euro, poate fi încasat în 22 august, al doilea, cu aceeaşi sumă, în 12 septembrie, iar al treilea, de 68.869,39 euro, la 19 septembrie. Restul sumei datorate va fi recuperată ulterior.

Până la rezolvarea problemelor românilor mai există un hop. Primăria din Puerto Real trebuie să acorde firmei spaniole o licenţă pentru a putea vinde apartamentele din clădirea ridicată de români. În absenţa acestei licenţe, cumpărătorii apartamentelor, care la începutul construcţiei au achitat numai un avans, nu se pot instala în clădire şi astfel nu vor plăti restul de bani.

La întrevederea pe care românii, prin intermediul unui avocat, au avut-o ieri cu primarul oraşului, acesta a acceptat să acorde firmei spaniole licenţa necesară, însă a cerut stabilirea unei întrevederi cu cei doi: reprezentatul firmei româneşti şi cel al firmei spaniole, fără a preciza data acestei reuniuni.

Dacă va obţine licenţa, compania spaniolă va putea primi de la proprietarii apartamentelor restul de bani, iar în luna august, românii vor putea încasa cecul. "Adolfo Valderas m-a asigurat telefonic că ni se va alătura la greva foamei, dacă primăria nu soluţionează problema", a declarat Cristian Vidinac, pentru "Adevărul".

În prezent, cei opt români continuă greva foamei şi sunt hotărâţi să nu renunţe până când nu vor avea un răspuns ferm de la primărie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite