"Bossi contraatacă: Spania a tras cu armele în imigranţi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criticile aduse Italiei de către vicepreşedinta guvernului spaniol, Maria Teresa Fernandez de la Vega, referitoare la politica de imigraţie aplicată de guvernul lui Berlusconi, au ocupat primele

Criticile aduse Italiei de către vicepreşedinta guvernului spaniol, Maria Teresa Fernandez de la Vega, referitoare la politica de imigraţie aplicată de guvernul lui Berlusconi, au ocupat primele pagini ale ziarelor spaniole. "Guvernul Spaniei nu aprobă politica de imigrare a guvernul italian, pentru că nu respectă nici legile, nici drepturile imigranţilor", a afirmat De la Vega, într-o conferinţă de presă. Replicile politicienilor italieni nu s-au lăsat aşteptate, iar ziarele spaniole le-au dat interpretări diverse. El Mundo consideră că "De la Vega a creat un conflict cu Italia", ABC scrie că a provocat "o criză", La Vanguardia vorbeşte de "pragul unei crize", iar La Razon de "un incident".

" De la Vega acuză atitudinea Italiei faţă de imigranţi şi provoacă un conflict cu această ţară", scrie El Mundo, în ediţia de sâmbătă. "Guvernul spaniol nu aprobă măsurile pe care le-a adoptat Italia faţă de imigraţia ilegală", a afirmat cu convingere Maria Teresa Fernandez de la Vega, provocând probleme serioase cu guvernul italian. Întrebată dacă Spania va recurge la măsuri similare, De la Vega a răspuns ferm că "Guvernul nostru, aşa cum ştiţi cu toţii, dezaprobă violenţa, rasismul şi xenofobia. De aceea, nu suntem de acord cu ceea ce se întâmplă în Italia. Avem legi pentru a combate imigraţia ilegală. Acestea trebuie utilizate după raţionamentul nostru, nu al altora", a concluzionat vicepreşedinta. Jose Luis Rodriguez Zapatero, preşedintele guvernului spaniol, a intervenit pentru a aplana conflictul.

"De la Vega îl acuză pe Berlusconi de rasism, provocând o criză cu Italia", titrează ABC.

Declaraţiile inedite şi incendiare ale Mariei Teresa Fernandez de la Vega au provocat o criză diplomatică între Spania şi Italia, scrie cotidianul spaniol. Silvio Berlusconi a fost acuzat de către vicepreşedinta guvernului spaniol că, prin politica sa de imigraţie, încurajează rasismul. "Guvernul spaniol nu aprobă expulzările care nu respectă legea şi drepturile străinilor şi, prin urmare, nu acceptă actele care conduc la violenţă, rasism şi xenofobie", a declarat De la Vega, într-o conferinţă de presă. "Imigraţia este un fenomen pozitiv şi necesar dacă se realizeză legal şi organizat. Legea oferă metode, diferite de cele pe care le utilizează Italia, pentru a combate imigraţia ilegală", a spus cu convingere vicepreşedinta guvernului spaniol.

"Bossi contraatacă: Spania a tras cu armele în imigranţi", scrie El Mundo, în ediţia de duminică. Deşi, oficial, incidentul se consideră încheiat, afirmaţiile făcute de vicepreşedinta guvernului spaniol încă generează polemici în Italia. El Mundo citează declaraţiile făcute de Humberto Bossi: "Ei, spaniolii, au fost primii care au tras cu armele în imigranţi. Noi, în schimb, îi avem aici şi ne confruntăm cu o altă problemă: cum să-i dăm afară".

Declaraţiile vicepreşedintei guvernului spaniol, referitoare la politica de imigraţie aplicată de Roma, indignează Italia, scrie ziarul La Vanguardia. "Paradoxal, Spania lui Zapatero dă lecţii despre integrare", a afirmat purtătorul de cuvânt al Partidului Republican (PRI), Ricardo Bruno, într-un comunicat trimis agenţiei de presă Efe. " Noi (n.r. Italia) nu avem Garda Civilă care trage cu armele în imigranţi, aşa cum s-a întâmplat în anul 2005, în Ceuta. Spania ar trebui să se ocupe de lupta contra grupării ETA", adaugă Bruno.

"Italia consideră incidentul cu De la Vega încheiat", titrează cotidianul El Pais. După o lungă zi de explicaţii, replici şi convorbiri telefonice, ministrul italian de interne, Roberto Maroni, a declarat ziariştilor că "incidentul este un caz încheiat. Declaraţiile Mariei Teresa Fernandez au fost dezminţite de Zapatero. Din partea noastră, nu mai există nicio problemă".

De la Vega condamnă din nou "incidente concrete" de rasism şi xenofobie în Italia, scrie Las Provincias. Vicepreşedinta spaniolă a asigurat că nu vede niciun inconvenient în a repeta declaraţiile făcute, "respectând întotdeauna autorităţile italiene". De asemenea, a condamnat din nou actele de violenţă, rasismul şi xenofobia şi a criticat încă o dată politica lui Berlusconi, scrie ziarul El Publico. Maria Teresa a afirmat că nu există niciun conflict provocat de declaraţiile sale anterioare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite