Bătălie aprigă pe credincioşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul spaniol Pablo de Italica ţine slujbe şi pentru români
Preotul spaniol Pablo de Italica ţine slujbe şi pentru români

Un preot ortodox spaniol şi altul român se „luptă“ pentru atragerea enoriaşilor. Numeroşi compatrioţi preferă să meargă la slujbele preotului ortodox spaniol, pentru că la biserica românească sumele de bani cerute sunt prea mari.

Problemele între reprezentanţii celor două biserici ortodoxe, preotul român Ioan Poştoi şi episcopul-monsenior spaniol Pablo de Italica, au pornit de la faptul că mulţi români din Sevilla nu vor să participe la slujbele româneşti.

Motivul îl reprezintă, după cum spun enoriaşii, sumele prea mari cerute de preotul român. Conaţionalii se plâng că, pentru un botez la biserica ortodoxă română, trebuie să plătească o taxă cuprinsă între 300 şi 500 de euro, pe când la spanioli se donează o sumă simbolică, de 10-20 de euro, pentru că nu există taxe.

„Este normal să ne gândim, înainte de a boteza un copil, la care dintre cele două biserici mergem, pentru că, până la urmă, tot un singur Dumnezeu există", spune unul dintre românii care participă la slujbele de la biserica ortodoxă spaniolă.

Contribuţie lunară de 50 de euro

Ioan Poştoi neagă existenţa unui conflict cu omologul spaniol

Ioan Poştoi neagă existenţa unui conflict cu omologul spaniol

În fiecare duminică, la liturghia românească, compatrioţilor din Sevilla li se reaminteşte că trebuie să contribuie lunar cu aproximativ 50 de euro pentru necesarul bisericii. Cu toate acestea, spun enoriaşii, biserica românească nu ajută credincioşii nevoiaşi cu nimic.

În schimb, cea ortodoxă spaniolă, care nu cere niciun fel de contribuţie, ajută sau măcar încearcă să le ofere sprijin românilor care au probleme.
Preotul Ioan Poştoi spune că „nu este chiar un război între cele două  biserici", în timp ce spaniolul Pablo de Italica are mai multe nemulţumiri.

El se plânge că, de fiecare dată când lipeşte pe uşa bisericii un anunţ cu orele slujbelor, „preotul român merge pe furiş şi le rupe, deoarece consideră că vin mai mulţi români la biserica ortodoxă spaniolă". 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite