„Bătaie“ pe joburile sezoniere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care obişnuiesc să lucreze ca sezonieri îi au în acest an concurenţi pe şomerii din Spania. Astfel, candidaţii la aceste posturi trebuie să-şi folosească toate „armele” pentru a obţine un job.

În perioada iunie-septembrie, cele mai multe locuri de muncă sezoniere sunt în agricultură şi turism. Campania agricolă oferă în acest an aproximativ 40.000 de posturi la cules de fructe în Aragon,  La Rioja, Castilla la Mancha şi Andaluzia.

Ospătarii, barmanii, cameristele pot lucra la restaurantele şi hotelurile de pe litoralul Mării Mediterane, însă, anul acesta, angajatorii au redus aproape la jumătate personalul.

„În anii trecuţi aveam câte 12 colegi de muncă. Acum am rămas doar şapte, cei mai experimentaţi. Patronul a mai angajat doi, dar au fost zeci de persoane care au venit la interviu”, spune Roxana Micu, angajată a restaurantului El Loro, de pe plaja din Oropesa del Mar.

De la 50, la 20 de euro pe zi

Nici salariile nu mai sunt aceleaşi. Pentru o zi de muncă, un ospătar sezonier câştiga până la 50 de euro pe zi, iar acum primeşte doar 20 de euro.

Astfel, dacă până anul trecut, posturile de sezon erau alese în funcţie de remuneraţie, în plină criză, angajatul trebuie să fie mulţumit cu un salariu mai mic şi cu o diversificare a CV-ului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite