Barcelona: Răscoala prostituatelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mulţime de tinere care-şi vând trupul s-au adunat ieri seară în faţa Primăriei din Barcelona şi au protestat împotriva amenzilor nejustificate şi a lipsei respect din partea poliţiştilor.

Româncele care se prostituează în cartierul barcelonez Raval se simt hăituite de poliţie. În ultimele luni, fetele, pe care poliţiştii deja le cunosc şi ştiu că sunt cele care noaptea îşi vânează clienţii la colţurile străzilor, primesc amenzi chiar dacă nu sunt în timpul serviciului.
 
“Sunt din ce în ce mai mulţi poliţişti în zonă, ne amendează de câte ori ieşim din casă. Şi ne vorbesc urât, ne tratează fără respect”, spun fetele. Amenda este între 120 şi 375 de euro.

La începutul lunii noiembrie, sub sloganul “Nu mai tolerăm violenţa! Vrem să muncim!”, peste 100 de femei au protestat pe străzile din Barcelona.
 
Lipsa de reacţie din partea administraţiei le-a scos din nou în stradă ieri, pentru a-şi cere drepturile. Peste 150 de prostituate de toate naţionalităţile s-au reunit, miercuri seară, şi au mărşăluit din cartierul Raval până în faţa Primăriei din Barcelona, cerând autorităţilor să le respecte dreptul la muncă.

“Mai bine stau pe stradă decât să fiu chelneriţă”

Româncele care oferă servicii sexuale în Barcelona au o vechime pe străzile Ravalului de între şase şi patru ani. Fetele se cunosc şi trăiesc ca o mare familie. Rivalitătile apar numai cu cele de alte naţionalităţi.

Ionela M. în vârstă de 22 de ani, ne-a dezvăluit din povestea ei de viaţă. “Sunt din Capitală”, începe Ionela, care “munceşte” de patru ani pe străzile Ravalului. “Am venit în vacantă, am dat de strada cu fetele şi am decis să rămân”, spune ea.
Acum îşi vede ocupaţia pusă în pericol de raziile poliţiei. “Acasă am doi copii care trăiesc din ce câştig eu. Trimit bani familiei în România ca să-i crească”, spune ea.

Familia din ţară ştie că munceşte ca şi chelneriţă. Îi este ruşine să le spună că banii trimişi lunar acasă îi câştigă din prostituţie. “Mi-aş aduce copiii în Spania, dar mi-e frică de asistenţii sociali. Aici risc să-i ducă la orfelinat dacă află că eu sunt prostituată”, afirmă fata.

Dincolo de apelativul “curvă”, fiecare are o poveste care le-a determinat să ajungă să-şi vândă corpul în stradă. Însă, cu timpul s-au obişnuit. “Acum o fac din plăcere. Nu aş renunţa la prostituţie să mă duc să lucrez într-un bar pe 1.000 de euro pe lună. Aici câştig 50 de euro în jumătate de oră”, spune o altă româncă.
 
Multe amenzi

Cristina S., din Constanţa, spune că a fost cântăreaţă şi lucra la un bar în România. “În urmă cu cinci ani, am auzit că se poate câştiga bine din prostituţie în Spania şi aşa am ajuns în Raval”, spune românca, în vârstă de 30 de ani.
“Acum, totul s-a schimbat. Am o colecţie de şapte amenzi, de sute de euro, pe care mi le-au dat pe nedrept poliţiştii. Aşa nu mai câştigăm nimic”, se plânge fata cu măinile înghetate pe o pancardă pe care scrie “Mai multă siguranţă, respect şi libertate”.
Întrebate dacă lucrează cu proxeneţi, fetele spun că nu. “Or fi altele care au, dar noi muncim pentru noi şi familia noastră. Cele care au peşti, trăiesc cu ei. Noi nu ştim fete care să fie obligate să stea la stradă”, spun cele două românce.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite