Bani mai mulţi, inclusiv pentru românii fără drept de şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar jumătate dintre românii din Spania rămaşi fără loc de muncă îndeplinesc în prezent criteriile impuse de stat şi primesc indemnizaţie de şomaj.

Suma primită este cuprinsă între 492,08 de euro şi 1.383,99 de euro, în funcţie de valoarea contribuţiilor plătite la Asigurările Sociale în ultimele 180 de zile lucrate şi de numărul copiilor avuţi în întreţinere.

Potrivit ataşatului pe probleme de muncă de la Ambasada României din Madrid, Cristina Florea, doar 54.000 de români beneficiau, la sfârşitul lunii ianuarie, de subvenţie de şomaj, deşi aproape 100.000 de conaţionali sunt înregistraţi ca şomeri la Oficiul Forţelor de Muncă.

Propuneri cu ecou

Elena Salgado, ministrul Economiei şi al Locuinţelor, a propus recent înfiinţarea unui ajutor pentru persoanele care au lucrat sub 12 luni, perioada minimă admisă de statul spaniol pentru acordarea şomajului. În aceeaşi categorie se încadrează şi cei care şi-au terminat studiile, dar nu şi-au găsit de lucru.

Perioada de indemnizaţie, minimum un an

Ministrul a cerut şi prelungirea până la minimum un an a perioadei de acordare a ajutorului de şomaj. Propunerea va fi dezbătută în  la sfârşitul acestei săptămâni, iar dacă va deveni lege, comunitatea românească din Spania va fi unul dintre principalii beneficiari.

Pentru a duce la bun sfârşit această iniţiativă, Salgado are nevoie de sprijinul partidelor politice, dar şi de al agenţilor sociali.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite