Bani pentru conaţionalii cu probleme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de români originari din Copşa Mică, judeţul Sibiu, stabiliţi de mai mulţi ani la Zaragoza, au înfiinţat în capitala provinciei Aragon o asociaţie care se ocupă, printre altele, şi de sprijinirea membrilor afectaţi de criza economică.

Asociaţia Acasă a fost înfiinţată în 2006 şi are aproximativ 200 de membri, toţi originari din Copşa Mică, localitate înfrăţită cu Zaragoza.

Organizaţia din Aragon se deosebeşte de alte asociaţii ale românilor din Spania prin faptul că fiecare membru contribuie lunar cu o sumă de bani, care apoi sunt direcţionaţi către compatrioţii din regiune care întâmpină dificultăţi financiare. Astfel, lunar, fiecare membru al asociaţiei Acasă plăteşte o cotizaţie de 10 euro pentru fondul de ajutorare. 

„Asociaţia a fost înfiinţată din nevoia de unitate, de comunicare şi de ajutor reciproc a copşănenilor stabiliţi în Aragon, pentru că nu toţi compatrioţii noştri au avut şansa unei situaţii financiare stabile”, explică Viorel Cotae, preşedinte onorific al asociaţiei şi patronul unei firme de construcţii din zonă.

Împrumut pentru şcolarizarea copiilor

Criza financiară care afectează şi Spania a subţiat rândurile românilor din Zaragoza care au un loc de muncă stabil. La firma lui Viorel Cotae, unde majoritatea muncitorilor erau români, din 120 de angajaţi, şi-au păstrat locurile de muncă doar 40 de angajaţi.

„Din acest fond îi împrumutăm pe cei care au probleme de sănătate, urgenţe familiale sau probleme la locul de muncă. Comunitatea noastră îi susţine cât poate pe cei aflaţi în imposibilitatea de a-şi plăti chiria, de a achita şcolarizarea copiilor sau care au probleme medicale. În Zaragoza, criza ne-a unit şi aşa am învăţat să ne promovăm interesele“, spune preşedintele asociaţiei Acasă.

Caută investitori pentru Copşa Mică

În paralel, asociaţia din Zaragoza se ocupă şi de promovarea în regiune, mai ales în rândul oamenilor de afaceri spanioli, a oportunităţilor de afaceri din localitatea Copşa Mică.

„Programele culturale de păstrare a identităţii naţionale, de educare a copiilor în limba română şi în limba spaniolă, consilierea juridică a membrilor care sunt în şomaj, toate acestea sunt doar câteva dintre punctele din statutul asociaţiei”, precizează Cotae. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite