BBC: "Spania - Se închide poarta românilor, dar se deschide cea a xenofobiei?"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BBC Mundo scrie astăzi că noua decizie a Spaniei de a cere permise de muncă cetăţenilor români ar putea deveni un instrument "legal" pentru xenofobiei, ale căror victime vor fi ţiganii români şi nu numai.

"Decizia guvernului spaniol de a cere permise de muncă românilor aminteşte de legi din Franţa şi Italia contra etniei rome. Sindicatele o critică, dar partidele care s-au pronunţat contra imigraţiei o aplaudă. Ţiganii avertizează că poate ajunge în mâini nepotrivite", scrie BBC despre decizia autorităţilor spaniole de a restricţiona piaţa muncii pentru cetăţenii români.

Cu circa 860.000 de persoane, românii sunt colonia străină cea mai numeroasă din Spania. Deşi Spania era deja o destinaţie favorită a imigranţilor români în anii '90, acest flux a luat amploare odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, în 2007.

La început, a existat un moratoriu care trebuia să dureze până în 2014, dar Guvernul spaniol l-a ridicat în 2009, ceea ce a permis românilor aceleaşi drepturi de liber tranzit şi angajare ca ale oricărui cetăţean european. Legal nu se permite o distincţie etnică, dar se calculează că aproape jumătate dintre românii sosiţi în Spania în ultimii ani sunt ţigani, potrivit unor organizaţii de apărare a drepturilor populaţiei rome din Spania.

În drecretul aprobat acum două săptămâni de Consiliul de Miniştri se argumentează că li se va cere permis de muncă românilor pentru a "adapta fluxul de intrare a acestora în Spania necesităţilor pieţei muncii".

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat că, odată cu acest decret, va reintra în vigoare moratoriul şi astfel se va evita "ca aceste persoane să ajungă în economia subterană şi să fie victime ale abuzurilor şi exploatării prin muncă".

Guvernul din România califică măsura una "strict tehnică", partidele anti-imigraţie o aplaudă, dar sindicatele şi organizaţiile de ţigani avertizează că acesta poate deveni un instrument al xenofobiei şi să aibă un efect contrar celui dorit.

"Un instrument legal pentru xenofobie"

Curios, mulţi ţigani români argumentează că au venit în Spania din cauza persecuţiilor la care erau supuşi în propria ţară.

În plus, nomadismul este o caracteristică fundamentală a acestei etnii, mai ales din cauza persecuţiei la care au fost supuşi de-a lungul anilor în diverse ţări.

De aceea, mediile lor de subzistenţă nu sunt asociate sectoarelor formale ale economiei, ci muncii sezoniere sau economiei subterane.

Organizaţiile de apărare a drepturilor romilor au avertizat deja că vor supraveghea de aproape aplicarea acestei legi, pentru că se tem că se va utiliza pentru a-i persecuta pe ţigani, "cerându-li-se un contract de muncă".

Cristobal Laso, de la Federaţia Asociaţiilor Ţigăneşti din Catalonia, avertizează că noul decret "în mâinile nepotrivite" poate deveni "un instrument legal pentru a exercita xenofobia asupra ţiganilor".

Deşi decretul se referă la românii care doresc să intre în Spania, Laso se teme că interpretarea finală a legii îi va afecta şi pe cei care sunt deja aici "şi nu au un contract de muncă".

La fel cum se întâmplă în multe ţări din America Latină, termenul "ţigan" are în Spania conotaţii peiorative. Asta, crede Laso, poate să dea naştere unei "xenofobii deghizate". Şeful organizaţiilor rome subliniază că acelaşi discurs mediatic a făcut ca toţi cetăţenii români să fie identificaţi cu ţiganii, "drept pentru care, orice român, de orice condiţie, este obiectul aceleiaşi discriminări".

Vezi pe adevarul.es referirile cu privire la rromii din Spania

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite