Autorităţile spaniole încearcă integrarea românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii instituţiilor din Spania s-au arătat mulţumiţi de colaborarea cu Guvernul României În zilele de 11-12 noiembrie 2007, a avut loc în Torrejon de Ardoz,

Reprezentanţii instituţiilor din Spania s-au arătat mulţumiţi de colaborarea cu Guvernul României

În zilele de 11-12 noiembrie 2007, a avut loc în Torrejon de Ardoz, Madrid, a II-a ediţie a Congresului Românilor din Spania. Evenimentul a reunit reprezentanţi ai asociaţiilor românilor din Spania, alţi lideri ai comunităţii şi reprezentanţi ai autorităţilor spaniole şi române într-un efort de clarificare a aspectelor problematice legate de noile drepturi şi obligaţii ale românilor din Spania după 1 ianuarie 2007. Congresul a fost organizat de Ambasada României la Madrid împreună cu asociaţia ADERE şi a beneficiat de sprijinul Guvernului Regional al Comunităţii Madrid şi al Primăriei din Torrejon de Ardoz, precum şi de contribuţia conceptuală a FEDROM. Evenimentul a debutat duminică, la ora 20.30, la hotelul ASSAT, cu un cocktail şi a continuat o jumătate de oră mai târziu cu o cină la care a participat în calitate de invitat special secretarul de stat DRRP, Mihai Gheorghiu.În cadrul congresului au fost discutate prevederile legislative referitoare la rezidenţa şi accesul pe piaţa muncii al românilor din Spania şi măsurile avute în vedere pentru îmbunătăţirea modului de aplicare al acestora. În cadrul sesiunii de deschidere au luat cuvântul Consuelo Rumi, secretar de stat pentru migraţie, Ministerul Muncii şi Afacerilor Sociale, Javier Fernandez-Lasquetty, consilier pentru imigraţie, Comunitatea Madrid ,Mihai Gheorghiu, secretar de stat pentru românii de pretutindeni şi Pedro Rollán, primar Torrejon de Ardoz.

Au fost prezentate programele derulate de către statul spaniol şi de cel român pentru susţinerea integrării în societatea spaniolă şi păstrarea identităţii culturale şi lingvistice a românilor din Spania. Dezbaterea a fost centrată asupra modului în care asociaţiile etnicilor români pot beneficia de fondurile alocate în cadrul programelor dezvoltate atât la nivel central (Planul Strategic pentru Cetăţenie şi Imigraţie al Guvernului Spaniei pentru perioada 2007-2010, cât şi regional (programele Comunităţilor Autonome Madrid şi Valencia). În cadrul evenimentului au fost organizate grupuri de lucru asupra unor subiecte de interes specific pentru românii din Spania (asistenţă consulară, educaţia în limba română, sprijinirea caselor de cult, rolul comunităţii româneşti în promovarea relaţiilor economice bilaterale), precum şi un panel privind imaginea românilor în Spania. Printre invitaţii spanioli s-au numărat Francisco de Argila Lefter, subdirector general pentru fluxuri migratorii, Ministerul Muncii şi Afacerilor Sociale, Aurelio Fernandez Lopez, Consilier pentru Securitate Socială, Ministerul Muncii şi Afacerilor Sociale, Carlos Olavide Arizcun, şef Serviciu Documentare Străini, Comisaría General de Extranjería Y Documentación, Estrella Rodríguez Pardo, director general Ministerul Muncii şi Afacerilor Sociale şi Gabriel Fernandez, director general de la Inmigración de la Comunidad Madrid.Preşedintele FEDROM Miguel Fonda Stefanescu si preşedintele ADERE Daniel Tecu au fost moderatorii discuţiilor.

Invitaţii spanioli au declarat că românii se bucură de tot sprijinul autorităţilor în vederea integrării şi unei bune convieţuiri pe teritoriul Spaniei. Reprezentanţii instituţiilor spaniole au mai precizat că sunt mulţumiţi de modul în care colaborează cu Guvernul României nu numai în vederea organizării de activităţi pentru integrarea culturii noastre în spaţiul hispanic, cât şi în scopul prevenirii infracţionalităţii în cadrul comunităţii româneşti.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite