Autorii afişului antiromâni: ne pare rău, am greşit!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Garda Civilă investighează dacă s-a comis un act ilegal "Gestul a fost impulsiv, am reacţionat pe fondul exasperării. Noi nu ne considerăm rasişti", spun acum patronii magazinului din

Garda Civilă investighează dacă s-a comis un act ilegal

"Gestul a fost impulsiv, am reacţionat pe fondul exasperării. Noi nu ne considerăm rasişti", spun acum patronii magazinului din Mallorca.

În urmă cu numai câteva zile, la intrarea într-un magazin de electronice din Alcudia, Mallorca, se putea citi, pe un afiş: "Interzisă intrarea câinilor şi a românilor, fără aviz prealabil". Coproprietara magazinului, Isabela M., a fost contactată de ziarul "Adevărul". Ea a explicat situaţia care a determinat-o să recurgă la acest gest.

Deşi românii sunt clienţi fideli, proprietarii au ajuns în culmea exasperării după ce au fost furaţi în repetate rânduri, în decurs de numai o lună. Paguba totală se ridică la 3.000 de euro. În consecinţă, şi-au luat măsuri de precauţie: au instalat în faţa magazinului un anunţ prin care se interzice clar accesul românilor.

Pe români îi recunosc de la o poştă

Proprietara ne-a dezvăluit cum şi-a dat seama că autorii furturilor sunt români: "Obişnuiesc să vină în grupuri de câte patru - cinci indivizi şi tatonează terenul. Odată, unul dintre indivizi a cumpărat un laptop, în timp ce complicii lui au furat un altul.

Cumpărătorul s-a identificat cu paşaportul, de unde mi-am dat seama de naţionalitatea lor", explică Isabela. "Îmi dau seama şi după felul cum vorbesc între ei că sunt români." Magazinul are camere de supraveghere, iar casetele cu furturile înregistrate au fost predate poliţiei. Însă această măsură nu i-a împiedicat pe proprietari să recurgă la decizia lor originală.

Românii au cerut drept la replică

În urma scandalului declanşat, românii nu au încetat să viziteze magazinul cu pricina. Isabela îi serveşte ca pe orice clienţi. "Gestul a fost impulsiv, pe fondul exasperării. Am greşit, acum ne pare rău. Nu suntem rasişti. Iar folosirea tricolorului a fost exagerată", a declarat pentru "Adevărul" proprietara magazinului. Începând de luni, anunţul xenofob, care fusese mutat în incinta clădirii, după ce poliţia locală i-a obligat să-l îndepărteze din faţa localului comercial, nu a mai fost expus.

Asociaţia de Români din Mallorca nu a rămas indiferentă. "Deşi este vorba despre un caz izolat, am cerut dreptul la replică în presa spaniolă", a precizat preşedintele asociaţiei, Sergiu Alexandru. "Românii din Mallorca sunt integraţi, lucrează, însă, din păcate, există şi un mic procent care se ocupă cu alba-neagra, prostituţie sau furturi", explică părintele Miculiţă Doboş. Mallorca a rămas un paradis al hoţilor datorită numărului mare de turişti, care sunt cea mai uşoară pradă.

Miquel Ferrer, primarul oraşului, a dezaprobat modalitatea de exprimare a proprietarilor magazinului şi a asigurat că este un incident izolat. "Nu există urmă de rasism în Alcudia", a declarat edilul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite