Atenţie la metoda „Hoţul certăreţ“!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conaţionalii abia ajunşi la Madrid sunt „vânaţi“ de bandele de infractori români, pentru a fi folosiţi ca „recuperatori de produse“.Sistemele de securitate ale marilor magazine din Madrid sunt păcălite de inventivitatea hoţilor români. Produsele învelite cu o folie subţire din plumb pot fi sustrase uşor din magazin.

Infractorii români din capitala Spaniei au găsit o metodă de a fura fără să rişte închisoarea. Ei merg în centre comerciale, dezambalează produse scumpe, de mici dimensiuni, le înfăşoară în folii de plumb şi apoi le pun în cutiile altor produse, mult mai voluminoase, dar mai ieftine.

Înlocuirea ambalajului unui produs nu reprezintă o infracţiune în Spania. Scoaterea din magazin a unui produs într-un alt ambalaj decât cel original este însă infracţiune. Foliile din plumb sunt special realizate, de obicei de lucrători în industria siderurgică.

„Căutăm în special oameni de la ţară“

Pentru a evita riscul de a fi arestaţi, hoţii caută persoane pe care le conving să scoată marfa din magazine. Intermediarilor li se cere să meargă în magazin, li se indică locul pe raft al unui produs ambalat şi li se cere să-l cumpere.

Claudiu N. (36 de ani), din Buzău, se află de trei ani la Madrid. Împreună cu patru prieteni, el racolează compatrioţi pe care îi trimite să cumpere produsele din magazine.

„Întotdeauna alegem românii pe trei criterii: să fie de la ţară, să fie bisericoşi şi să fie de puţin timp în Spania. Oamenii de la sate sunt mai naivi. Cei bisericoşi nu cred că aproapele lor are intenţii rele. Este foarte important să fie în Spania de puţin timp, pentru că majoritatea au datorii în ţară“, povesteşte Claudiu.

„Nimeni nu rezistă mai mult de trei luni“

La început, majoritatea intermediarilor nu-şi dau seama despre ce este vorba. „Le spunem că vrem să cumpărăm produse la preţuri avantajoase, dar ne-am certat cu vânzătoarele şi nu putem intra în magazin. Le dăm chiar şi 300 de euro pe zi ca să intre în mai multe magazine şi să ne cumpere marfa dorită“, adaugă el.

„De obicei sunt arestaţi după câteva săptămâni, sunt văzuţi pe camerele de supraveghere. Nimeni nu a rezistat mai mult de trei luni. Unii îşi dau seama că sunt trimişi la furat, dar sunt tentaţi de sumele pe care le primesc“, povesteşte Claudiu.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite