Asociaţiile din Granada sar în ajutorul rromilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> ONG-urile au elaborat un plan de integrare prin care cer locuinţe şi locuri de muncă pentru ţigani. În ultimele trei luni, în Spania au fost evacuaţi din locuinţe improvizate aproximativ

>> ONG-urile au elaborat un plan de integrare prin care cer locuinţe şi locuri de muncă pentru ţigani.

În ultimele trei luni, în Spania au fost evacuaţi din locuinţe improvizate aproximativ 5.000 de rromi. Un incident recent, petrecut în regiunea Extremadura, a stârnit reacţiile asociaţiilor spaniole din regiune, care şi-au unit forţele pentru a soluţiona problema rromilor fără adăpost.

corespondenţă din Castellon

20 de familii de români de etnie rromă ocupau ilegal, încă din luna aprilie a acestui an, o vilă părăsită situată la marginea oraşului Granada, cunoscută sub denumirea de "El Cortijo Nuevo". În urma unui ordin judecătoresc, executat de către poliţia locală, 57 de persoane, dintre care 17 minori, au fost evacuate din aşa-zisa locuinţă, fără ca administraţia locală să le ofere un acoperiş.

În solidaritate cu rromii lăsaţi în stradă, ONG-uri şi asociaţii din Granada s-au unit pentru a elabora un plan de integrare a acestora, prin care cer legalizarea situaţiei lor, locuri de muncă şi locuinţe. Atât Primăria din Granada, cât şi guvernul de Andalucia s-au arătat deschise dialogului. În trecut, nu a existat nicio propunere concretă în ceea ce priveşte posibilitatea asigurării unor locuinţe alternative pentru aceste familii. În urma protestelor celor 14 asociaţii spaniole, reunite sub denumirea de "Platforma El Cortijo", evacuaţii au petrecut noaptea într-un adăpost.

În Spania trăiesc aproximativ 40.000 de români de etnie rromă, muncitori sezonieri în agricultură. "Aceşti oameni lucrează, în funcţie de cerere, în diferite zone ale Spaniei. Singura lor posibilitate este să locuiască temporar în case părăsite sau să-şi construiască tabere", spune Ochiţa Păun, preşedinta Asociaţiei Rromilor din Spania, "O del Amenta".

"Sumele pe care le primesc în schimbul muncii lor sunt mici. De aceea, nu îşi permit să închirieze apartamente. Ei preferă să locuiască mai mulţi sub acelaşi acoperiş. Există cazuri în care familii de 48 de membri sunt nevoite să trăiască într-o casă de 50 de metri pătraţi", completează Ochiţa Păun.

"Platforma El Cortijo" a lansat o pagină web, în care face apel la fundaţiile şi asociaţiile din Spania să se unească, pentru a găsi o soluţie fiabilă la problema rromilor fără casă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite