Aruncat în stradă de călugăriţele dintr-un centru monahal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suferind de o leziune medulară, românul este dat afară dintr-o rezidenţă catolică Medicii i-au spus că va rămâne în scaunul cu rotile. Acum, românul se poate deplasa pe propriile

Suferind de o leziune medulară, românul este dat afară dintr-o rezidenţă catolică

Medicii i-au spus că va rămâne în scaunul cu rotile. Acum, românul se poate deplasa pe propriile picioare, însă este recuperat în proporţie de 35%.

Începând de astăzi, încă un român cutreieră străzile oraşului Castellon, fără un loc unde să se adăpostească peste noapte.
Flavius Hasencov (53 de ani), originar din Sibiu, rezident în Spania din anul 2003, a suferit un tragic accident, în urmă cu trei ani.

Am căzut într-o gură de canal"

"Era duminică, 19 mai, şi mergeam să fac baie în mare, când am căzut într-un canal, fracturându-mi coloana ", se destăinuie Flavius. Transportat de urgenţă la spitalul La Fe din Valencia, medicii i-au dat şanse mici de recuperare, spunând că singura modalitate de a se deplasa va fi scaunul cu rotile.

"Nu am crezut ce-mi spuneau medicii şi, transferat la Spitalul Magdalena din Castellon, am început sesiunile de terapie: acum pot merge din nou".

Singur în Spania şi fără niciun venit

Acum doi ani, când medicii au considerat că poate părăsi spitalul, Flavius a fost transferat la Centrul Monahal Catolic Marillac din Castellon. "De aici m-au dat afară. Nu mi-au spus motivul, stareţa mi-a ordonat să-mi fac bagajele şi să eliberez camera", spune Flavius.

Românul nu are unde să se ducă: părinţii, tatăl de 82 de ani şi mama de 72, locuiesc în Germania, de unde i-au şi trimis, în toţi aceşti ani, 300 de euro lunar din pensiile lor, pentru a putea plăti şedinţele de masaj. Cu vocea tremurândă, românul ne-a declarat: "Nici eu nu vreau să rămân în centru, mă simt ca o cenuşăreasă, dar nu am unde să plec. Aş vrea să mă pot întreţine singur, dar nimeni nu angajează un invalid".

Stareţa nu-l mai vrea în centrul ei

Măicuţa Rosario susţine că "românul trebuie să plece. Medicii spun că s-a recuperat suficient şi că nu mai are nevoie de îngrijiri medicale. Bărbatul a fost înştiinţat, încă de acum şase luni, că trebuie să elibereze camera".

Angela Placsintar, preşedinta AIPE, spune că "este foarte greu să găseşti un loc de muncă sau ajutor social pentru o persoană invalidă care nu are permis de muncă în Spania. Omul nu are unde să plece şi nimeni nu-şi asumă responsabilitatea pentru el".

În schimbul unui acoperiş, românul oferea o mână de ajutor călugăriţelor în atelierele de tâmplărie sau făcând ghirlande de flori pentru zilele festive ale oraşului. Astăzi, cu o valiză în mână, Flavius a ieşit pe poarta centrului, fără să ştie însă în ce parte să o apuce.

Nici eu nu vreau să rămân ca o cenuşăreasă, dar nu are cine să mă întreţină
Flavius Hasencov,
rezident în Spania

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite