Artizanat românesc în Castellon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul programului "România, o ţară de nota 10", în data de 11 iulie s-a organizat, la centrul comercial El Corte Ingles din Castellon, de către Consulatul României din Castellon şi

În cadrul programului "România, o ţară de nota 10", în data de 11 iulie s-a organizat, la centrul comercial El Corte Ingles din Castellon, de către Consulatul României din Castellon şi Biroul Judeţean Dâmboviţa, Ziua Demonstraţiilor Artizanale Româneşti (sculptură în lemn, ceramică şi broderie).

Pentru realizarea acestui eveniment, organizatorii au invitat meşteşugari din Dâmboviţa, care au sculptat cruci din lemn în faţa clienţilor mall-ului şi au brodat ştergare. Vasile Moldoveanu, etnolog şi profesor de artă populară, după cum se recomandă, venit din Moreni, Dâmboviţa, ne arată cele mai frumoase dintre sculpturile sale: lăzile de zestre în miniatură.

Acestea sunt sculptate în lemn şi decorate cu motive stilizate, în funcţie de clasa socială a fetei de măritat. Nu lipseşte nici icoana de vatră, simbolul spiritualităţii creştineşti. Mai departe, descoperim lucrări religioase, de data asta pictate pe lemn de brad.

"Am văzut când bărbaţii sculptau crucile, iar femeile brodau acele minunate prosoape de bucătărie. În plus, toate cele expuse, linguri de lemn, solniţe şi farfurii pictate, mi-au adus aminte de vremea când mergeam în satul bunicii mele, care avea multe obiecte destul de asemănătoare cu acestea", a spus Teresa Fernando, angajată a centrului comercial.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite