Aprozar "ca la mama acasă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românul Nistor Margan, originar de lângă Sarmizegetusa, cultivă şi vinde cu succes fructe şi legume la Castellon Fost şef de şantier în construcţii, Nistor Margan face bani buni din

Românul Nistor Margan, originar de lângă Sarmizegetusa, cultivă şi vinde cu succes fructe şi legume la Castellon

Fost şef de şantier în construcţii, Nistor Margan face bani buni din agricultură în Spania, mai mulţi decât din inginerie în România. El câştigă 3.000 de euro pe lună şi are întotdeauna marfă proaspătă în rafturi.

Pe Nistor Margan (52 de ani), inginer proiectant în domeniul construcţiilor de maşini, fiu de miner, îl găsim zilnic în piaţa centrală din oraşul Castellon, ca patron şi muncitor deopotrivă. Este proprietarul unui aprozar, unde vinde fructe şi legume cultivate "ca acasă", în mod natural. Clienţii săi apreciază atât amabilitatea românului, cât şi calitatea produselor.

Margan a venit în Spania în urmă cu şapte ani, împreună cu soţia sa, Eugenia, profesor de fizică, şi cu fiul lor, Cristian. Familia a ales acest drum în speranţa ca visul fiului lor de a ajunge specialist în calculatoare să devină realitate. Încă din primii ani, Nistor a avut şansa să câştige 3.000 de euro pe lună, muncind ca şef de şantier la o firmă de construcţii din Castellon.

Şi-a schimbat meseria după un infarct

Într-o zi, românul a suferit un infarct care avea să-i schimbe viaţa. "Medicul cardiolog mi-a spus să schimb munca în construcţii cu una mai puţin stresantă, în aer curat. Aşa am ajuns să iau în arendă o gospodărie dintr-un sat de lângă Castellon, de care proprietarii spanioli nu aveau timp să se ocupe.

Am întreţinut casa şi, în plus, pe o suprafaţă de aproape 1.000 de metri pătraţi, am plantat ceea ce avea şi mama mea în grădină: ceapă, conopidă, roşii, castraveţi, vinete şi varză. Am avut nevoie de mult curaj, pentru că nu aveam experienţă în agricultură.

Sunt optimist din fire, m-a încurajat şi familia şi am hotărât să cumpăr aprozarul." Obţinuţi prin muncă şi cu răbdare, primii bani au fost o motivaţie puternică. Acum, Margan câştigă în medie 100 de euro pe zi şi este preferatul cumpărătorilor. "Am vrut să fiu primul în această afacere, pentru că eu sunt Margan din comuna Marga, de lângă Sarmizegetusa. Acolo, pământul e sfânt şi, de la daci, noi avem în sânge să fim buni agricultori", spune Nistor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite