A murit ultimul brigadier străin care a luptat contra lui Franco: românul Andrei Micu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

El Pais a scris în acest weekend despre ultimul "brigadier" străin care a luptat în Războiul Civil spaniol contra generalului Franco şi pentru apărarea Republicii spaniole: un român, Andrei Micu, decedat luna trecută, la 99 de ani.

"Pe 16 septembrie murea la Bucureşti, la 99 de ani, Andrei Micu. Cel mai probabil cititorul nu a auzit niciodată de el, ba chiar i se pare puţin relevant că un om aproape a împlinit un secol de viaţă, în care, până la ultima suflare, a visat la o lume mai dreaptă. Cu toate acestea, poate i se va trezi curiozitatea, dacă află că acest bărbat era ultimul brigadier internaţional de naţionalitate română", scrie El Pais.

Andrei Micu s-a născut în 24 iulie 1912, în Rapoltul Mare, un sat din Transilvania. Tâmplar de meserie, s-a înscris în Partidul Comunist Român în 1934. În august 1937, împreună cu alţi 15 voluntari români, a plecat în Aragon, unde s-a înscris în Divizia 45, luând parte la numeroase lupte, în unele dintre care a participat la eliberarea Zaragozei şi Teruelului. În 1938, a primit ordin de repatriere, în timp ce se afla în toiul bătăliei de pe Ebru. Micu a ales atunci să rămână, s-a înscris în armata spaniolă şi a rămas în Spania până la sfârşitul Războiului Civil.

Exilat şi încarcerat în Franţa, Germania şi Rusia

După ce trupele lui Franco au învins rezistenţa comunistă, Micu a fost exilat în Franţa, unde a fost internat în diverse lagăre de concentrare franceze şi germane. A reuşit să scape din mai multe, dar în 1943 a fost arestat la Bucureşti şi predat unui batalion disciplinar, cu care a fost trimis în Ucraina. Acolo a fost luat prizonier de forţele sovietice, care l-au repatriat în ţară după trei ani de la finalul celului De-al Doilea Război Mondial.

"Şi-a petrecut ultimii ani singur şi cu mari probleme economice, deşi fără niciun regret, aşteptând ca, după aprobarea, în 2009, a Legii Memoriei Istorice, să-i fie acordată naţionalitatea spaniolă şi să primească pensia cuvenită din partea statului spaniol. O recompensă tristă pentru un bărbat care a luptat sub steagul Republicii şi care a purtat Spania în suflet până în ultima clipă", încheie El Pais.

CIteste mai multe pe adevarul.es.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite