Amanetarea aurului, soluţia anti-criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru plata ratelor la bancă sau a chiriei, tot mai multe românce îşi lasă gaj bijuteriile de familie, contra unui împrumut salvator Cei care îşi amanetează în Spania un bun

Pentru plata ratelor la bancă sau a chiriei, tot mai multe românce îşi lasă gaj bijuteriile de familie, contra unui împrumut salvator

Cei care îşi amanetează în Spania un bun personal obţin doar 70-80% din valoarea acestuia, dar plătesc 25% dobândă anuală la împrumutul pe care îl primesc.

Criza financiară care afectează Spania a fost cea care a determinat concedierea în masă a multor muncitori români, care au rămas fără sprijin financiar. Însă ei nu se dau bătuţi. Astfel, casele de amanet au început să aibă din ce în ce mai mulţi clienţi români, care-şi amanetează aurul, ceasurile de marcă şi chiar maşinile.

Aceasta este o măsură disperată pe care românii o adoptă atunci când nu au bani să-şi plătească ipotecile sau chiriile. "La început veneau cam 5-6 pe săptămână, însă acum vin 7-8 pe zi pentru a-şi amaneta aurul", spune Antonio Caracas, patronul bijuteriei "Compro Oro" din Castellon.

"Iniţial, patronul a chemat poliţia"

Mădălina Iordănescu (29 de ani) locuieşte în Spania de aproximativ opt ani. Lipsa banilor pentru a-şi plăti creditul ipotecar a obligat-o să-şi amaneteze toate bijuteriile pe care le avea, aproximativ 800 de grame. "Mi-au dat o sumă destul de mare, 20.000 de euro, deoarece printre bijuterii aveam un inel cu diamant şi o pereche de cercei cu smaralde.

Cum am rămas fără muncă şi eu şi soţul meu, a trebuit să amanetăm tot ce aveam", spune tânăra. Când a mers la amanet şi i-a spus patronului că vrea să lase gaj 800 de grame de aur şi câteva pietre preţioase, acesta a alertat poliţia.

"În momentul în care au văzut cantitatea de aur pe care o adusesem şi şi-au dat seama că suntem români, ne-au tratat ca pe nişte hoţi. Norocul nostru a fost că aveam cu noi facturile de la bijuteria de unde cumpărăm de obicei şi numărul de telefon al patronului.

Agenţii au sunat şi au confirmat varianta noastră, iar, după ce şi-au dat seama că nu eram vinovaţi de nimic şi-au cerut scuze şi au plecat", adaugă Mădălina.

Începând cu 1 noiembrie, românca va trebui să plătească 498 de euro lunar, timp de patru ani, pentru a-şi lichida împrumutul. Dacă vrea să recupereze toate bijuteriile, Mădălina va trebui să plătească suma de 25.000 de euro.

Condiţii şi dobânzi

Preţul obiectelor amanetate diferă de la o casă la alta, dar, în medie, clientul primeşte 70-80% din valoarea reală a bunului şi ajunge să plătească anual 25% dobândă. Gramul de aur de 18 karate, cel mai comercializat în Spania, se cumpără cu 12 euro şi se răscumpără cu 15 euro.

"Ca să poţi amaneta un obiect valoros trebuie să îndeplineşti o serie de condiţii: să fii major (se cere fotocopie după buletin), să semnezi un contract prin care declari că bunurile nu sunt furate şi că te angajezi să le recuperezi în perioada stabilită", explică Antonio Caracas, patronul bijuteriei "Compra Oro"

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite