„Am 17 ani şi îmi câştig singură banii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Am 17 ani şi îmi  câştig singură banii“
„Am 17 ani şi îmi câştig singură banii“

Mulţi tineri români sunt nevoiţi să muncească pentru a se întreţine chiar înainte de majorat. Pentru a-şi acoperi cheltuielile de întreţinere şi pentru a veni în sprijinul părinţilor fără slujbe, unii tineri sunt nevoiţi să se angajeze încă înainte de a împlini 18 ani.

Deşi nu a împlinit încă vârsta majoratului, Ştefania Pop (17 ani), din Sighişoara, lucrează, de câteva luni, într-un bar din Zaragoza, alături de alţi angajaţi cu mai multă experienţă decât ea.

„Am ocolit un răspuns ferm în legătură cu vârsta. Am un salariu de 800 de euro, un program de opt ore şi multe planuri în legătură cu studiile pe care aş vrea să le fac”, spune Ştefania.

„În România ce şanse aveam?” 

Alina Mariş (20 de ani), din Bistriţa, a venit în Spania de la vârsta de 17 ani şi lucrează ca bucătar. „Am învăţat o meserie, sunt plătită cu 1.500 de euro pe lună, am un program de opt ore doar în sezon, pentru că lucrez într-un parc de distracţii. În restul timpului, restaurantul este deschis doar patru zile pe săptămână. Mi se plătesc zilele de concediu, zilele libere şi orele suplimentare. În România nu aş fi avut nicio şansă”, povesteşte Alina, care, împreună cu soţul său, vrea să se stabilească definitiv în Spania.

„Am venit în Spania acum patru ani, în vacanţă, la părinţi. Cu toată perioada de criză, am avut mai multe şanse într-un sat din Spania, la Ricla, decât în România, la Cluj”, spune Sorina Urcan (21 de ani).

Tânăra lucrează la o benzinărie, 12 ore pe zi, pentru un salariu de 1.500 de euro pe lună şi concediu plătit. „Între timp, părinţii au plecat în ţară, din cauza crizei, dar au respectat dorinţa mea de a mă stabili în Spania”, povesteşte Sorina. Ea are grijă şi de fratele ei, Petre (24 de ani), pe care criza l-a lăsat fără un loc de muncă.

„Andrei este singurul nostru sprijin“

Giliola Bărbuţă (40 de ani), din Iaşi, este mama lui Andrei (19 ani) şi a lui David (6 luni). Cei trei sunt în Spania de patru ani, timp în care Andrei a avut deja două locuri de muncă, iar mama lui a lucrat ca menajeră. „De când a început criza, Andrei este singura sursă de venit a familiei. Eu am lucrat fără contract şi nu am ajutor de şomaj. Cei 800 de euro pe care îi câştigă fiul meu sunt insuficienţi pentru noi trei”, spune femeia.

Giliola a hotărât, împreună cu fiul cel mare, că le-ar fi mult mai uşor dacă ea şi micuţul David ar pleca în România. Andrei va rămâne la Zaragoza, pentru că se poate întreţine singur.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite