Alexandru Arşinel, bucătar şef pentru români, la Madrid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezent pe scena teatrului românesc de mai bine de 30 de ani, Alexandru Arşinel se poate lăuda cu o viaţă plină de momente frumoase. De curând, el a a fost într-un scurt turneu în Spania, alături de colegii lui, actorii Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din Capitală.

Turneul organizat de Primăria Bucureşti s-a bucurat de un real succes. Actorii Nae Lăzărescu, Vasile Muraru, Cristina Stamate, Adriana Trandafir, Marcela Lăzerescu, Cristian Simion, Nae Alexandru, interpreţii Adrian Enache şi Mirela Boureanu sau Grupul Excentric Duo Lascu, alături de Alexandru Arşinel au fost aplaudaţi de comunităţile de români din Valencia şi Castellon.

Acest turneu a fost organizat la iniţiativa lui Alexandru Arşinel, în colaborare cu Primăria Bucureşti. „Aceste plecări sunt cuprinse în cadrul proiectului nostru , iniţiat de Teatrul Tănase, împreună cu Primăria Bucureşti, având ca scop deplasarea trupei teatrului nostru, circa 45 de oameni, actori, cântăreţi, balerini cu numere de variete”, a povestit actorul.

Românii de pretutindeni preferă teatrul popular

Turneul este dedicat comunităţilor de români din străinătate. „Am fost în Italia, Spania şi în curând ne vom deplasa şi la Chişinău. Sunt spectacole care au ca scop întâlnirea românilor plecaţi în băjenie cu actorii îndrăgiţi, cu un gen de teatru popular, un teatru care aparţine spiritualităţii româneşti”, a mai adăugat Arşinel.

Iniţiativa a luat naştere în 2007, după spusele actorului. „Programul îl derulăm de anul trecut, când am fost în Italia, la Roma, Torino şi Alexandria, am continuat cu Spania la Madrid şi câteva oraşe satelit din jurul lui. În Germania, ne vom opri în Nurnberg, la Festivalul românilor”.

La spectacole, românii au venit în număr mare. „Spectacolele au fost organizate cu concursul comunităţilor româneşti, cu sprijinul bisericilor românilor de acolo, dar şi a ambasadelor şi consulatelor.

Nu am simţit că autorităţile italiene ne-ar boicota într-un fel sau altul. Ba din contră, organizarea nu a avut de suferit şi românii au putut sa ne vadă în toate spectacolele. Spectatorii au stat în picioare. Sala de spectacole s-a umplut pâna la refuz. Peste 500 de spectactori au rămas pe-afară”, a mai spus directorul general al Teatrului de Revistă.

Consulul de Castellon, Liviu Popa, şi preotul paroh din Valencia, Dumitru Daniel Toadere, cel care de şapte ani slujeşte în Parohia ce poartă hramul “Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril”, au fost gazde desăvârşite pentru artiştii români.

Cele două săli (Centrul Cultural “La Marina” – Castellon şi Centrul Municipal pentru Tineret “Algires” - Valencia) au devenit neîncăpătoare pentru românii dornici să-i vadă, să-i asculte şi să-i aplaude.

„La orice pas în Spania vezi  lucruri istorice, inedite”

În singura zi pe care a avut-o liberă, actorul s-a plimbat prin Valencia şi Barcelona.  Arşinel s-a bucurat de vestigiile Barcelonei şi de faimosul Acvariu din Valencia.

„Excursia de la Barcelona sau vizita la celebrul Acvariu din Valencia nu le voi uita prea curând. Show-ul cu delfinii a fost nemaipomenit şi este ca valoare şi spectaculozitate cu mult peste cele pe care le-am văzut la Miami sau la Durban, în Africa de Sud” , a spus Alexandru Arşinel.

La Madrid a gătit Ciorbă Rădăuţeană

După un lung şir de spectacole în Spania, artistul a vrut să se ospăteze în stil românesc, la nişte prieteni. Cunoscându-l bine  pe unul dintre proprietarii unui restaurant cu specific românesc din Madrid, Arşinel i-a cerut acestuia să-l servească cu o ciorbă de burtă. Numai că, bucătăreasa nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor culinare ale maestrului. Aşa că, actorul nu a stat mult pe gânduri şi s-a oferit să gătească el.

“Nu vreau să mă laud, dar consider că sunt un bucătar foarte bun. M-am oferit să fac eu ciorba. Însă proprietarul restaurantului nu a găsit toate ingredientele. Aşa că am fost nevoit să fac ciorbă rădăuţeană. Am făcut o oală mare plină cu ciorbă, din care s-au înfruptat toţi clienţii.

După ce am plecat din Spania, am mai vorbit la telefon cu proprietarul restaurantului. Mi-a povestit că a încercat şi el să facă o ciorbă rădăuţeană pentru clienţi. Deşi a avut reţeta mea, ciorba nu a mai ieşit la fel de bună ca atunci cand am preparat-o eu”, ne-a povestit râzând Arşinel.

Impresionat de Africa de Sud


Alexandru Arşinel a fost în turneu şi în Africa de Sud, cu o echipă a Teatrului Naţional de Radiodifuziune, împreună cu Stela Popescu, Tamara Buciuceanu, Eugen Cristea. “Este o ţară superbă. Dar, pe lângă toate frumuseţile acestei ţări am fost impresionat de modul de trai dramatic de acolo.

Este o zonă pe care doream s-o văd, dar nu mi-am închipuit că o sa aibă un impact atât de mare asupra modului meu de a gândi, legat de lume, de oameni. Am rămas uimit când am văzut că fiecare casă de acolo are ziduri înalte, ca de închisoare, prin care trec fire de curent electric. Toate astea din cauza riscului. Africa de Sud are un grad înalt de criminalitate”, a spus artistul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite